HomeHL-WorldΜαδρίτη: Μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν για διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο

Μαδρίτη: Μήνυμα Μπάιντεν σε Ερντογάν για διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο

Τι αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνυμα για την ανάγκη σταθερότητας στο Αιγαίο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Το ζήτημα των F-16, επισήμως τουλάχιστον, δεν φέρεται να τέθηκε στο τραπέζι, με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να γράφιυν πάντως πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι θα κάνει μια προσπάθεια να το περάσει από το Κογκρέσο.

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που άνοιξε τον δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία όσον αφορά στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας» ανέφερε ακόμη ο Λευκός Οίκος.

biden_statement

H συνάντηση διήρκεσε 70 λεπτά, με τον Μπάιντεν να λέει αρχικά στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» και τη δράση του στην εν λόγω υπόθεση. Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξήρε τον Τούρκο ομόλογό του και για την απόφαση να μην ασκήσει τελικά βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ελπίζει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί (σ.σ. στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ) να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, έχοντας «γεμάτα χέρια, πλήρως ικανοποιημένοι».

Όσον αφορά στα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν είπε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση -για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων. «Ας δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες που δεν έχουν ισορροπία στην πολιτική σιτηρών να το επιτύχουν μέσω ενός διαδρόμου» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, είπε ότι εύχεται να προχωρήσει η διπλωματία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Στη συνάντηση από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Προέδρου Φαχρετίν Αλτούν, ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραΐμ Καλίν και ο επικεφαλής του Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, μετά το τέλος της συνάντησης, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό του: «Μόλις φτάσω στην Ουάσιγκτον, θα επιλύσω το θέμα των F-16. Θα κάνω μία προσπάθεια να περάσει από το Κογκρέσο».

Σύμφωνα με δήλωση, νωρίτερα, της αναπληρώτριας υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουάλαντερ, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαφήμιση
Διαφήμιση