HomeΚΡΗΤΗΤιμήθηκε στην Αυγενική η μνήμη του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Μπαντουβά

Τιμήθηκε στην Αυγενική η μνήμη του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Μπαντουβά

Σταύρος Αρναουτάκης: Τιμώντας τον Κωνσταντίνο Μπαντουβά τιμούμε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, θεσμικοί εκπρόσωποι και πολίτες τίμησαν την μνήμη του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνου Μπαντουβά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που οργάνωσαν στην Αυγενική η Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

11

Οι τοπικοί φορείς της Αυγενικής 80 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μπαντουβά, ο οποίος βασανίστηκε και εκτελέστηκε από τους Ναζί, τέλεσαν τρισάγιο στον τόπο εκτέλεσης έξω από το νεκροταφείο της Αυγενικής με την συμμετοχή της οικογένειας Μπαντουβά, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και τοπικών φορέων. Ακολούθησαν στην πλατεία του χωριού τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε (και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο) ο γλύπτης Μανόλης Χαρκούτσης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, και έγιναν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

22

Τους παρισταμένους θεσμικούς εκπροσώπους τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Ειρήνη Χουδετσανάκη, Γιώργο Πιτσούλη τον εκπρόσωπο του Δημάρχου Ηρακλείου -Αντιδήμαρχο Μαρίνο Παττακό, Περιφερειακούς-Δημοτικούς συμβούλους, προέδρους κοινοτήτων και τους πολίτες που κατέκλυσαν την πλατεία, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της κοινότητας Αυγενικής Γιάννης Δερμιτζάκης ο οποίος και αναφέρθηκε στη οργάνωση της εκδήλωσης τιμής και μνήμης.

Στην εκδήλωση μνήμης συμμετείχε ο ανάπηρος πολέμου Κωστής Τσικανδηλάκης ο οποίος και χειροκροτήθηκε από τους παρισταμένους. Στην προσφορά και στο ιστορικό της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Μπαντουβά μίλησε ο Χρήστος Μελάς, ο οποίος ως εκπρόσωπος της οικογένειας Μπαντουβά ευχαρίστησε την κοινότητα, τον πολιτιστικό σύλλογο, όλους τους παρισταμένους θεσμικούς εκπροσώπους και τους πολίτες.

33

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην θυσία και προσφορά στην Πατρίδα του βασανισθέντα και εκτελεσθέντα από τους Ναζί, Αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης Κωνσταντίνου Μπαντουβά.

Ο κ. Αρναουτάκης, παράλληλα έκανε αναφορά στις πολυσήμαντες παρακαταθήκες στους νεότερους και ότι, «τιμώντας τον Κωνσταντίνο Μπαντουβά τιμούμε όλους τους Αγωνιστές της Αντίστασης», ενώ ευχαρίστησε για την πρόσκληση τους οργανωτές και συνεχάρη τον γλύπτη Μανόλη Χαρκούτση και την Μαρία Χαρκούτση για τα ψηφιδωτά.

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε:

«Ογδόντα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Ζαχαρία Μπαντουβά στην Αυγενική. Με τα  σημερινά αποκαλυπτήρια της προτομής του,  με ιδιαίτερο σεβασμό τιμούμε τη μνήμη ενός αληθινού ήρωα. Ενός αγωνιστή, ενός πατριώτη που πάλεψε για μεγάλα ιδανικά, που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας.

55

Ο Κωνσταντίνος Ζαχαρία Μπαντουβά με την εκτέλεσή του, διδάσκει όλους μας, πως η Ελευθερία κατακτάται με αγώνες, θάρρος και αυταπάρνηση. Το παράδειγμα του μαρτυρά πως η ιστορία αυτού του τόπου είναι γεμάτη από στιγμές που αποδεικνύουν, ότι ο Κρητικός λαός έδωσε μεγάλες μάχες με συλλογικά χαρακτηριστικά, μάχες για εθνικές  αξίες και μεγάλες αρετές. Για όλους εμάς τα γεγονότα στα χωριά της Κρήτης, όπως και εδώ στην Αυγενική είναι γνώση και δύναμη.

Μας διδάσκουν μια θαυμαστή στάση ζωής. Αποτελούν κομμάτι της δικής μας ιστορίας και την ιστορία μας δεν την ξεχνάμε. Είναι συνυφασμένα με την κοινή μας ιστορική παράδοση, είναι η κληροδοτούμενη μνήμη όλων των Κρητικών, μια μνήμη που σκιαγραφείται μέσα από τις εικόνες εκείνων των δραματικών ημερών, μέσα από τις πονεμένες κραυγές των επιζώντων.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Τοπικής Κοινότητας Αυγενικής, καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και βεβαίως συγχαίρουμε το Μανώλη Χαρκούτση για την φιλοτέχνηση της προτομής και τη Μαρία Χαρκούτση για τα ψηφιδωτά. Κλείνοντας και αφού σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση να επισημάνω πως τιμώντας τον Κωνσταντίνο Μπαντουβά, τιμούμε όλες και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.»

Στο τέλος της εκδήλωσης ο γιος του εκτελεσθέντα αγωνιστή ,τουριστικός επιχειρηματίας π. βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τους θεσμικούς εκπροσώπους και όλους τους συμμετέχοντες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση