HomeΕΛΛΑΔΑΤράπεζα Πειραιώς: Απειλείται το σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών στα τρόφιμα

Τράπεζα Πειραιώς: Απειλείται το σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών στα τρόφιμα

Οι τιμές-ρεκόρ των αγροτικών προϊόντων, από τη μία τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κι από την άλλη περιορίζουν τη ζήτηση, επισημαίνει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία απειλεί το βασικό σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών το επόμενο έτος, παράλληλα με το ράλι στις τιμές της ενέργειας, των λιπασμάτων, του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ οι τιμές-ρεκόρ των αγροτικών προϊόντων, από τη μία τροφοδοτούν τον πληθωρισμό κι από την άλλη περιορίζουν τη ζήτηση, επισημαίνει η Πειραιώς στο μηνιαίο δελτίο της για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

 Επιπλέον, η συνέχιση του La-Ninia στις κεντρικές και νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο ΝΟΑΑ, αναμένεται να πλήξει περαιτέρω τις καλλιέργειες στις εν λόγω περιοχές, επισημαίνει.
 Για το σιτάρι, η τιμή του θα παραμείνει υψηλή, με τη μειωμένη προσφορά από Ρωσία και Ουκρανία να επιδρά θετικά στην τιμή του. Για το καλαμπόκι, η ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη δύναται να ενδυναμώσουν την τιμή του.
Καθώς ο ρυθμός των εξαγωγών της Ουκρανίας παραμένει αβέβαιος και η παραγωγή στις ΗΠΑ πλήττεται από καύσωνα, οι ανοδικές πιέσεις δύναται να συνεχιστούν στην τιμή της σόγιας.

Οι εξαγώγιμοι περιορισμοί από Μεξικό και Ινδία, καθώς και η χαμηλότερη παραγωγή της Βραζιλίας δύναται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Καθώς η σπορά του ρυζιού έχει ξεκινήσει στην Ινδία, η πρόοδος των μουσώνων πιθανά να επιταχύνει την παραγωγή, θέτοντας σε πτωτική τροχιά τις τιμές του.

Αν και ο δείκτης των εμπορευμάτων ενισχύθηκε (+1,38%) μηνιαίως, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων είχε απώλειες (-10,29%), πιθανά λόγω του υψηλού επιπέδου αποτιμήσεων προς αποκόμιση κερδών.

Αν και τα στοιχεία του Μαΐου για την κινεζική οικονομία, ήταν βελτιωμένα και ελαφρά καλύτερα των εκτιμήσεων, η καταγραφείσα βελτίωση του Ιουνίου δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει την οικονομική της δραστηριότητα στη δυναμική της προγενέστερης περιόδου.

Όμως, η λήψη μέτρων νομισματικού και δημοσιονομικού χαρακτήρα για την τόνωση της ανάπτυξης ταυτόχρονα με τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πιθανά να λειτουργήσουν θετικά στην ενίσχυση της ζήτησης.

Ανασταλτικοί παράγοντες ενδεχομένως να αποτελέσουν η ενίσχυση του δολαρίου, ως αποτέλεσμα ταχύτερης σύσφιξης της Fed, καθώς και οι προοπτικές για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση