HomeΚΟΣΜΟΣΟι συναντήσεις που σχεδιάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Οι συναντήσεις που σχεδιάζει ο Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Όσον αφορά την Ελλάδα ο Ερντογάν επιμένει στο «Μητσοτάκης γιοκ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σειρά συναντήσεων αναμένεται να έχει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μία Σύνοδος η οποία πραγματοποιείται ενώ η Άγκυρα επιμένει στο διπλωματικό παζάρι, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τον εκβιασμό για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Ανατολού ο Ερντογάν προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Αυστριακό Καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος θα συμμετάσχει στην τετραμερή συνάντηση ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Σουηδίας – Φινλανδίας με τη συμμετοχή του Φινλανδού προέδρου, Σαουλί Νιινίστο, της πρωθυπουργού της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη κρατούν χαμηλούς τόνους απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας, προσπαθώντας να μην δυναμιτίσουν το κλίμα, η δυσαρέσκεια στη Δύση για τη στάση του τούρκου προέδρου είναι έκδηλη.

Η πόρτα για τον Μητσοτάκη έχει κλείσει

Όσον αφορά την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Είχαμε μια συνάντηση υψηλού στρατηγικού επιπέδου με την Ελλάδα, την ακύρωσα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει πια, τελείωσε αυτή η υπόθεση. Την κλείσαμε αυτή την πόρτα» είπε και πρόσθεσε: «Πρώτα θα συμμαζευτουν, κι όταν συμμαζευτουν, τότε μπορούμε να καθαρίσουμε τον οδικό μας χάρτη σε ποιο επίπεδο μπορούν να γίνουν οι συναντήσεις».

Ο τούρκος πρόεδρος, διεμήνυσε ακόμα ότι θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν, ζήτημα αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όπως είπε «πέντε συν 4, σύνολο 9 αμερικανικές βάσεις έχουν φτιαχτεί στην Ελλάδα. Ε, γιατί τις φτιάξατε; Εναντίον ποιου τις φτιάξατε; Η απάντησή τους είναι: Τις φτιάξαμε εναντίον της Ρωσίας. Τι εννοείς ότι ‘τις εγκαταστήσαμε ενάντια στη Ρωσία’; Και τι έγινε που τις κάνατε ενάντια στη Ρωσίας; Το θέμα σας είναι μόνο οι S-400 και μόνο οι S-400. Όλο με τους S-400, ασχολείστε. Όλο λόγια. Αυτά θα τα φέρουμε προς συζήτηση στη συνάντηση που θα έχουμε απόψε το βράδυ ή αύριο με τον κ. Μπάιντεν».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση