HomeHL-WorldΠρίγκιπας Κάρολος: Ξεκινά έρευνα για τα 3 εκατ. που έλαβε από σεΐχη του Κατάρ

Πρίγκιπας Κάρολος: Ξεκινά έρευνα για τα 3 εκατ. που έλαβε από σεΐχη του Κατάρ

Το 2015, ο σεΐχης Αλ Θάνι είχε δώσει προσωπικά στον Κάρολο 1 εκατομμύριο ευρώ σε ρευστό μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έρευνα για τις δωρεές που έγιναν από τον πρώην Πρωθυπουργό του Κατάρ Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπέρ αλ-Θάνι σε φιλανθρωπική οργάνωση του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου θα διεξαγάγει το αρμόδιο εποπτικό όργανο στη Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun.

Όπως αποκάλυψαν οι Sunday Times, ο αμφιλεγόμενος πρώην ηγέτης του Κατάρ είχε δώσει προσωπικά στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου συνολικά ποσά 3 εκατομμυρίων ευρώ στο διάστημα 2011-2015.

Σε μία περίπτωση το 2015, στην έδρα του Καρόλου στο Clarence House, ο σεΐχης Αλ Θάνι είχε δώσει προσωπικά στον οικοδεσπότη του 1 εκατομμύριο ευρώ σε ρευστό μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ. Μία άλλη φορά το ίδιο ποσόν είχε παραδοθεί σε τσάντες από το πολυτελές πολυκατάστημα του Λονδίνου Fortnum & Mason.

Τα χρήματα μετρήθηκαν στο χέρι από δύο συμβούλους του Πρίγκιπα Καρόλου και δόθηκαν σε μία από τις φιλανθρωπικές του οργανώσεις, οι ιθύνοντες της οποίας, σύμφωνα με το Clarence House, διαβεβαίωσαν ότι όλα είχαν γίνει με σωστές διαδικασίες.

Οι Sunday Times τόνισαν ότι δεν υπάρχει υπόνοια παρανομίας, αλλά σημείωσαν ότι εγείρονται νέα ερωτηματικά για την ευθυκρισία του επόμενου βασιλιά όταν λαμβάνει δωρεές κατ’ αυτόν τον τρόπο από αμφιλεγόμενες πηγές.

Σημειώνεται πως ο Αλ Θάνι έχει, μεταξύ άλλων, παραδεχθεί πως επί ηγεσίας του είναι πιθανό να χρηματοδοτήθηκε εκ παραδρομής από το Κατάρ το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Πέρυσι δε, ο στενότερος σύμβουλος του Καρόλου, Μάικλ Φόσετ, είχε παραιτηθεί μετά από αποκαλύψεις ότι έλαβε δωρεά από Σαουδάραβα επιχειρηματία για φιλανθρωπική οργάνωση του Βρετανού πρίγκιπα αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντάλλαγμα θα υπήρχε διαμεσολάβηση για απονομή τιμητικού τίτλου από το Παλάτι. Δεν υπάρχει πάντως απόδειξη ότι ο ίδιος ο Κάρολος είχε γνώση αυτής της συμφωνίας.

Η Sun σημειώνει ότι στο πλαίσιο της έρευνας από το εποπτικό όργανο λειτουργίας των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη Βρετανία ίσως κληθεί για κατάθεση και ο ίδιος ο Κάρολος.

Η εποπτική αρχή έχει το δικαίωμα να παγώσει λογαριασμούς μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης εφόσον διαπιστώσει σοβαρές παρατυπίες, καθώς επίσης να θέσει σε διαθεσιμότητα ή να διατάξει την αποχώρηση μελών του διοικητικού συμβουλίου μιας οργάνωσης ή ακόμα και να παραπέμψει την υπόθεση στην αστυνομία.

 

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση