HomeHL-CultureΕνυδρείο Κρήτης: Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του βυθού της θάλασσας

Ενυδρείο Κρήτης: Ανακαλύπτοντας τον κόσμο του βυθού της θάλασσας

Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο CRETAaquarium ανάμεσα σε κόκκινα κοράλια, καραβίδες, σαλάχια και βραχώδεις υφάλους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι η μαγεία του βυθού, η αίσθηση της ελευθερίας που δημιουργούν οι τεράστιες δεξαμενές και την ίδια στιγμή μια μοναδική εμπειρία της «κατάδυσης» σε έναν κόσμο διαφορετικό και οικείο. Είναι αυτός ο θαλάσσιος κόσμος της Μεσογείου, η παρουσίαση μερικών από τα πιο ενδιαφέροντα είδη που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας κατά την επίσκεψη στο CRETAquarium.

Το φως του ήλιου αποτελεί μια ζωτική πηγή ενέργειας ακόμα και για τον θαλάσσιο κόσμο, που όμως δεν υπάρχει παντού και πάντα. Στη θάλασσα υπάρχουν πολλές σκοτεινές περιοχές στις οποίες ζουν πολυάριθμοι οργανισμοί. Είναι οι περιοχές με μεγάλα βάθη, τα σπήλαια, οι σχισμές και οι προεξοχές των βράχων που επιφυλάσσουν ενδιαφέρουσες συναντήσεις, τελείως διαφορετικές, αλλά εξίσου πλούσιες και όμορφες όπως αυτές που υπάρχουν στο άπλετο φως.

Στην πρώτη ενότητα της διαδρομής επίσκεψης του CRETAquarium επικρατούν χαμηλές συνθήκες φωτισμού και μεταξύ άλλων θα δείτε ροφούς, κόκκινα κοράλια, καραβίδες, γοργόνιες, σαλάχια κ.ά.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ανοιχτή θάλασσα της Μεσογείου, ο κόσμος των πολυάριθμων κοπαδιών πελαγικών ψαριών, των θαλάσσιων θηλαστικών, των μεγάλων θηρευτών και βέβαια των καρχαριών. Ενας κόσμος φαινομενικά μονότονος και μονόχρωμος, με βυθούς από άμμο και λάσπη. Μα η ποικιλομορφία στον βυθό της Μεσογείου είναι ανεξάντλητη και ακόμα κι αυτή η μονοτονία της ανοιχτής θάλασσας διακόπτεται από βραχώδεις υφάλους, πλούσιους σε σχήματα και χρώματα.

Στη δεύτερη κατά σειρά ενότητα του CRETAquarium το σκοτάδι διαδέχεται το φως και ο επισκέπτης αντικρίζει μεγάλες δεξαμενές. H σκηνογραφία εμπνέεται από τους βυθούς των Ματάλων και του Βάι. Μεταξύ άλλων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μαγιάτικα, σφυρίδες, συναγρίδες, λαβράκια κ.ά.

Η διαδρομή συνεχίζεται στους βιότοπους των παράκτιων περιοχών, των πιο παραγωγικών οικοσυστημάτων στον κόσμο. Εδώ συναντά κανείς βραχώδεις αλλά και μαλακούς πυθμένες από λάσπη, άμμο ή χαλίκια, περιοχές με θαλάσσια φυτά που μοιάζουν πραγματικά με υποθαλάσσια λιβάδια, καθώς επίσης πολλά και ποικίλα κρησφύγετα, σπήλαια και προεξέχοντα τμήματα βράχων.

Συνακόλουθα, η παλέτα των χρωμάτων και των σχημάτων είναι ανεξάντλητη και οι στρατηγικές προσαρμογής των ειδών που ζουν εδώ εκπληκτικές. Σκάροι, γύλοι, ανεμώνες, καρκινοειδή, εχινόδερμα είναι μερικά από τα είδη που θα παρατηρήσετε σε αυτή την ενότητα.

Η τελευταία ενότητα του Ενυδρείου Κρήτης είναι αφιερωμένη στα τροπικά είδη και στους λεγόμενους «λεσεψιανούς μετανάστες». Η κατασκευή της Διώρυγας του Σουέζ που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα επέφερε πρωτόγνωρες βιογεωγραφικές ανακατατάξεις στη Μεσόγειο.

Από τότε που δημιουργήθηκε, διάφορα τροπικά είδη άρχισαν να διασχίζουν το κανάλι και, οδηγούμενα από τα ρεύματα, έκαναν την εμφάνισή τους στη Μεσόγειο.

Η τελευταία ενότητα του Ενυδρείου Κρήτης είναι αφιερωμένη στα τροπικά είδη και στους λεγόμενους «λεσεψιανούς μετανάστες»/Photo; Αμαλία Κωβαίου

Το ενυδρείο ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για θέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον και συμμετέχει, με τον ρόλο αυτό, σε επιστημονικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ/Photo; Αμαλία Κωβαίου

Σταδιακά, ορισμένα από αυτά εγκαταστάθηκαν και έγιναν μόνιμοι κάτοικοί της. Τα μεταναστευτικά αυτά είδη ονομάζονται «λεσεψιανά» προς τιμήν του δημιουργού της διώρυγας, Φερντινάν Ντε Λεσέπς. Εκτός όμως από τους «μετανάστες», η ενότητα αυτή περιλαμβάνει και άλλα τροπικά είδη που φιλοξενούμε από μακρινές θάλασσες.

Η έρευνα

Η πειραματική επιστημονική έρευνα αποτελεί σημαντικό κομμάτι των λειτουργιών του Ενυδρείου Κρήτης. Οι σύγχρονες υποδομές παρέχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης του κύκλου της ζωής και της συμπεριφοράς των ειδών.

Παράλληλα το ενυδρείο ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το ευρύ κοινό για θέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον και συμμετέχει, με τον ρόλο αυτό, σε επιστημονικά προγράμματα σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Επιπλέον και σε δίκτυα με άλλα ενυδρεία και μουσεία που στόχο έχουν τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης με ποικίλους τρόπους και δράσεις.

 

travel.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση