HomeHL-WorldΤουρκία: «Ντροπή η Σύνοδος Κορυφής να μένει σιωπηλή στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»

Τουρκία: «Ντροπή η Σύνοδος Κορυφής να μένει σιωπηλή στη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου»

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με σκληρή ανακοίνωση, που στοχοποιεί Ελλάδα και Κύπρο, απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου 2022.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «λυπηρό» το γεγονός ότι η ΕΕ επιδεικνύει και πάλι μία «προκατειλημμένη στάση» απέναντι στην Τουρκία και απαράδεκτο το ότι νομιμοποιεί τις «μαξιμαλιστικές» θέσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αναφέρει, επίσης, ότι αποτελεί «ντροπή» η ΕΕ να παραμένει σιωπηλή μπροστά στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, όπως τον εξοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Είναι θλιβερό ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, προβάλλεται μια προκατειλημμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικότητα στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό είναι απόδειξη ότι η ΕΕ για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να βγει από τον φαύλο κύκλο σχετικά με την Τουρκία.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι ντροπή το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σιωπηλή για τις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της διεκδίκησής της για 10 μίλια εναέριου χώρου, του εξοπλισμού των νησιών και των μέτρων επαναπροώθησης. Αυτές οι αποφάσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα.

Αποτελεί απόλυτη ανειλικρίνεια το να δίνεται τέτοια απάντηση με στρατηγική εσκεμμένης έντασης και κλιμάκωσης στη χώρα μας, που πάντα συνεχίζει τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται όμηρος και να θυσιάζει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης και τη συνεργασία με τη χώρα μας, λόγω των στενόμυαλων, παράνομων και μαξιμαλιστικων διεκδικήσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης. Αυτό επιβάλλουν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση