HomeHL-TOPΤραγωδία στον Γεροπόταμο: Στο… εδώλιο ο τότε δήμαρχος και αντιδήμαρχος

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Στο… εδώλιο ο τότε δήμαρχος και αντιδήμαρχος

Στις 6 Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τρία και πλέον χρόνια από την ασύλληπτη τραγωδία που γράφτηκε στα ορμητικά νερά του Γεροποτάμου, τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου 2019, τότε που το μανιασμένο ποτάμι παρέσυρε και «κατάπιε» το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε μια τετραμελής οικογένεια, η υπόθεση  παίρνει πλέον το δρόμο του ακροατηρίου.

Στο εδώλιο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς»,  παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή ο τότε δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η αρμόδια, κατά το κατηγορητήριο, αντιδήμαρχος.

cover-geropotamos-khdeies

Η 30χρονη Ροδούλα Τζαγκαράκη, ο 29χρονος σύζυγος της, Κώστας Γιαννακάκης, γονείς μιας νεογέννητης κορούλας, η 58χρονη Μαρία Χατζηπάνου και η 21χρονη Μαριλένα, μητέρα και αδερφή αντίστοιχα της Ροδούλας, ήταν  τα τραγικά θύματα αυτής της τραγωδίας που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

geropotamos1

Για την τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς  είχε διατάξει έρευνα σε βάθος  ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Θανάσης Γαλήνας, ενώ και οι δύο οικογένειες, της Ροδούλας και του Κώστα, είχαν υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί για τις 6 Οκτωβρίου 2022 ενώπιον του Α’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο εδώλιο παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, ο  πρώην δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης, και η τότε αρμόδια αντιδήμαρχος για την καθαριότητα του Περιβάλλοντος, τον συντονισμό και την εποπτεία του έργου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού.

Τους αποδίδεται ότι  «από αμέλεια τους, ήτοι από  έλλειψη  προσοχής, την οποία είχαν υποχρέωση και μπορούσαν να καταβάλλουν, δεν προέβλεψαν το αποτέλεσμα των πράξεων και παραλείψεων τους και δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας

για τη σήμανση και τη φύλαξη του σημείου, μολονότι είχαν εκ των ιδιοτήτων τους ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των διερχόμενων οδηγών.

geropotamos

Ειδικότερα, αν και ήταν αρμόδιοι για τη συντήρηση, τον καθαρισμό, την εκτέλεση και επίβλεψη των εργασιών σήμανσης και σηματοδότησης της ως άνω οδού, η οποία χαρακτηρίζεται «αγροτική» και ως εκ τούτου υπεύθυνος για τις προαναφερόμενες εργασίες είναι ο δήμος Φαιστού, ωστόσο οι κατηγορούμενοι, κατά την ημέρα του συμβάντος που σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν προχώρησαν στον αποκλεισμό της διέλευσης των οχημάτων από το σημείο, ούτε και τοποθέτησαν σχετική σήμανση επικινδυνότητας του σημείου, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας και η αποφυγή δημιουργίας κινδύνου ή ζημιών σε τρίτα πρόσωπα, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν η Ροδούλα Τζαγκαράκη, οδηγός του οχήματος, ο Κώστας Γιαννακάκης, Μαρία Χατζηπάνου και Μαρία-Ελένη Τζαγκαράκη, με κατεύθυνση από το Πετροκεφάλι προς την Εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίας Γαλήνης, επιχείρησε να διασχίσει κάθετα τον ποταμό «Γεροπόταμο» από το συγκεκριμένο σημείο όπου διασταυρωνόταν η συγκεκριμένη αγροτική-δημοτική οδός με το ποτάμι-χείμαρρο (Ιρλανδική διάβαση), λόγω της μη έγκαιρης πληροφόρησης από τη σχετική έλλειψη σήματος για τον κίνδυνο διέλευσης από την συγκεκριμένη Ιρλανδική οδό. Μόλις οι μπροστινοί τροχοί ήρθαν σε επαφή με το νερό και πριν η οδηγός αντιληφθεί το βάθος του νερού και την ορμητικότητα του, αυτή έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο άρχισε να γλιστρά, πέφτοντας στο κενό δεξιά σε σχέση με την πορεία της, ακολούθως το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν άπαντες οι επιβαίνοντες εντός του οχήματος και να επέλθει ο θάνατος τους λόγω πνιγμού».

Διαφήμιση
Διαφήμιση