HomeHL-9Τέταρτη δόση: Χάος με την εισήγηση της επιτροπής – Ισχυρές διαφωνίες από τους επιστήμονες

Τέταρτη δόση: Χάος με την εισήγηση της επιτροπής – Ισχυρές διαφωνίες από τους επιστήμονες

Δεν «πιάνουν» τις υποπαραλλαγές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων είναι γεγονός και η ανησυχία να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο επιδημικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι εκφράζεται από αρκετούς επιστήμονες. Τη στιγμή που όλα τα μέτρα έχουν αρθεί και ο ιός κάνει «πάρτι» σε συναυλίες, γάμους και βαφτίσια, η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών εφόσον το επιθυμούν, έχει προκαλέσει σύγχυση.

Πρώτον γιατί η εισήγηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όξυνσης της πανδημίας, ως μία έμμεση παραδοχή ότι χρειάζονται κάποιου είδους μέτρα, και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί τη σύσταση της επιτροπής συνόδευε ένα κείμενο που έλεγε ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά λέει σε όσους θέλουν να εμβολιαστούν – ίσως από φόβο- ότι μπορούν να το κάνουν χωρίς ωστόσο να τους εγγυάται και κανείς ότι αυτό θα έχει κάποιου είδους όφελος. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και από επιστήμονες που προειδοποιούν ότι τέτοια μηνύματα δεν βοηθούν.

Αντιδράσεις

Χαρακτηριστικά είναι το όσα σχολίασε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας. Όμως η σημερινή της εισήγηση για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση».

«Η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’ Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση.

Δεν «πιάνουν» τις υποπαραλλαγές

Οι αποφάσεις δημόσιας υγείας και οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στην τεκμηρίωση και στη συστηματική ανάλυση των δεδομένων. Στη χώρα μας χρειάζεται να έχουμε επαρκή στοιχεία για το ποσοστό των συμπατριωτών μας που έχουν επαρκή ανοσοπροστασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τυχαίες δειγματοληψίες στο γενικό πληθυσμό. Έτσι θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας τους επόμενους μήνες αλλά και για την αναγκαιότητα των αναμνηστικών δόσεων».

Ο κ.Μόσιαλος επισημαίνει επίσης ότι «τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης. Δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων. Και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον».

Μετά το Ισραήλ, η Ελλάδα

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη δόση σε όλους τους ενηλίκους, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον. Κοροναϊός: Κατάφερε να βγει από τη ΜΕΘ μετά από 154 ημέρες

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν χορηγήσει την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως έγινε και με την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή έρχεται και σε αντιδιαστολή με όσα έχει δηλώσει έως τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και αρκετοί ειδικοί τόνιζαν πρόσφατα πως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι ήταν υπέρ αυτού του μέτρου επισήμαναν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από Σεπτέμβρη που θα υπήρχε νέα έξαρση του ιού.

Η υφυπουργός Υγείας τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει:

«Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό».

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση