HomeHL-9Μετανάστριες,Προσφυγοπούλες και Κρητικοπούλες ενωμένες στην εκδήλωση του ΔΟΜ για την έμφυλη βία και τη δράση Γυναικείας Ενδυνάμωσης.

Μετανάστριες,Προσφυγοπούλες και Κρητικοπούλες ενωμένες στην εκδήλωση του ΔΟΜ για την έμφυλη βία και τη δράση Γυναικείας Ενδυνάμωσης.

Workshop on Women’s Empowerment - Μια επιτυχημένη διοργάνωση αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τις διαθέσιμες δομες και υπηρεσιες στο Ηράκλειο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε κιβωτό διαπολιτισμικών αξιών αλληλεγγύης,ενημέρωσης εκπαίδευσης πολιτισμού αλλά και σε θερμή αγκαλιά συνύπαρξης προσφύγων γυναικων του πολέμου,μεταναστριών και ντόπιων γυναικών μιλώντας για την έμφυλη βία και την γυναικεία ενδυνάμωση,μετατράπηκαν σήμερα τα κτήρια των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο στην εκδήλωση που οργάνωσε με παράλληλες δράσεις ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Στην επιτυχημένη διοργάνωση- εκδήλωση παρόντων του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού,της Αντιδημάρχου Ρένας Παπαδάκη,του Πανεπιστημιακού καθηγητή Αλέξη Καλοκαιρινού -εκπροσώπου των Ιδρυμάτων,της συμβούλου κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Βοζικάκη,του στελέχους της Περιφερειακής επιτροπής ισότητας των φύλων Μερόπης Απελίδου,όπως και άλλων τοπικών θεσμικών εκπροσώπων

Εγινε η παρουσίαση των διαθέσιμων υπηρεσιών, δομών και του νομοθετικού πλαισίου πάνω σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης, έμφυλης βίας και ισότητας των φύλων,ενώ στην συνέχεια  ακολούθησε η διεξαγωγή ενός διαδραστικού εργαστηρίου, όπου οι συμμετέχουσες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.  

img-8281

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε απο τον  Διεθνή  Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου, το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου,την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Η διοργάνωση  επίσης έγινε   με την υποστήριξη των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Κοινωνικού Χώρου των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9, Ηράκλειο, Κρήτη) και εντάσσεται στο Φεστιβάλ Πολιτισμού “Refugee Week Greece 2022” – που φέτος η θεματική του φεστιβάλ ειναι το “Healing” – το οποίο υποστηρίζεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων(ΣΕΜΠ) του Δήμου Ηρακλείου.

iiiiiiiiiiiiii

Η δράση είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον με αποδέκτες γυναίκες άνω των 18 ετών από το γυναικείο ντόπιο και μεταναστευτικό/προσφυγικό πληθυσμό, ενώ ξεχωριστές ήταν και οι επισημάνσεις των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των εισηγητών κατα της έμφυλης βίας και που προέτρεψαν τις γυναίκες να μιλούν για το πρόβλημα τους και να καταγγέλουν βάναυσες συμπεριφορές εναντίων τους.

Συντονιστής της εκδήλωσης  ήταν το στέλεχος του ΔΟΜ   Νίκος Κοκολακης,ενώ χαιρετισμοί και εισηγήσεις έγιναν απο τον Δήμαρχο Β.Λαμπρινό,τον Α.Καλοκαιρινό, Εισήγηση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου!Εισήγηση από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου,Εισήγηση του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης

Αστυνομίας Ηρακλείου όπου  κατα τη διάρκεια των εισηγήσεων οι συμμετέχουσες είχαν  τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήματα.

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε Διαδραστικό εργαστήριο – Θεατρικό Παιχνίδι/Παιχνίδι Ρόλων από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ.

img-8237

 Η διοργάνωση,όπως τονίστηκε απο όλους,ήταν ιδιαίτερα σημαντική και είχε θετική απήχηση στις παριστάμενες γυναίκες και σε όλους τους συμμετέχοντες οι οποίοι και χειροκρότησαν παρατεταμένα,δίδοντας παράλληλα συγχαρητήρια για την επιτυχημένη εκδήλωση  στα στελέχη του ΔΟΜ και σε όσους στήριξαν την διοργάνωση. 

Όπως χαρακτηριστικά επισήμαναν τοπικοί εκπρόσωποι και παριστάμενες γυναίκες,” τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις είναι πολύ χρήσιμες στην ενημερωση για τις υπάρχουσες δομες,υπηρεσιες.

Παράλληλα ενδυναμώνουν τις γυναίκες κατα τις έμφυλης βίας και τους ενισχύουν την αυτοπεποίθηση διδοντας τους θα θάρρος να μιλήσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες για το πρόβλημά τους αλλά και να καταγγείλουν βίαιες συμπεριφορές εναντίων τους,είτε είναι από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον,είτε ευρύτερα”

Διαφήμιση
Διαφήμιση