HomeΚΡΗΤΗΣύσκεψη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Σύσκεψη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη- συζήτηση γονέων και Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων του Δ. Ηρακλείου που κάλεσε η Ένωσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εκπροσωπήθηκαν, ενώ παρουσιάστηκε με στοιχεία από τους γονείς η πραγματική εικόνα που επικρατεί στα σχολεία του δήμου μας: η χρόνια εγκατάλειψη, η πλήρης απουσία αντισεισμικής θωράκισης και πρόβλεψης, αλλά και η απροθυμία των αρμόδιων να δώσουν λύσεις. Γεγονός που οδηγεί τους γονείς στην αγανάκτηση, καθώς αντιμετωπίζουν απαξιωτική συμπεριφορά από μέρους των αρμοδίων και πολλές φορές πλήρη αδιαφορία.

Εισηγητικά το ΔΣ της Ένωσης έθεσε τα βασικά ζητήματα προς συζήτηση σχετικά με τη σχολική στέγη, αλλά και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, που δεν μπορεί παρά να είναι ένα σύγχρονο και ασφαλές σχολείο, που εκτός όλων των άλλων θα συμβάλλει και στη παιδαγωγική διαδικασία- μόρφωσης των παιδιών μας. Συζήτηση επίσης έγινε για το ρόλο που πρέπει να έχουν οι Σύλλογοι Γονέων καθώς πολλές φορές, κάτω από την πίεση των προβλημάτων και των διευθύνσεων των σχολείων για άμεση λύση, πέφτουν στην παγίδα να γίνονται οι ίδιοι χρηματοδότες για τη λειτουργία των σχολείων. Ο ρόλος των Συλλόγων είναι σημαντικός και τελείως διαφορετικός. Αυτοί βιώνουν τα προβλήματα στην καθημερινότητα του σχολείου. Αυτοί είναι που θα πρέπει να πουν σθεναρά και καθαρά «ότι μέχρι εδώ», «δεν θα πληρώνουμε άλλο αυτά που είναι δυο και τρεις φορές πληρωμένα από την υπέρμετρη φορολογία» και να κατευθύνουν σωστά την πίεση και αγανάκτηση τους σε αυτούς που είναι αρμόδιοι να δώσουν λύση.

foto-2

Από όλες τις τοποθετήσεις αλλά και την εισήγηση αβίαστα προκύπτει ότι- παρά τα επιμέρους προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε σχολείο- το βασικό που είναι ίδιο παντού-  είναι το γεγονός ότι στο δήμο μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη να χτιστούν νέα σχολεία ,καθώς εδώ και 20 χρόνια δεν έχει χτιστεί ούτε ένα!

Στη σύσκεψη αυτή είχαν προσκληθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς σχετικοί με ζητήματα της σχολικής στέγης αλλά και της εκπαίδευσης. Ωστόσο δεν παραβρέθηκε κανείς εκτός από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, κα Τζένη Μπιτσάκη. Οι περισσότεροι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δικαιολόγησαν την απουσία τους, εκτός από τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φαίνεται ότι δεν τους απασχολούν οι ανησυχίες των γονέων. Το σημαντικό όμως είναι ότι κάτω από την πίεση που ασκούν τόσο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, όσο και η ίδια η Ένωση μας, στη διοίκηση του Δ. Ηρακλείου, αποσπάσαμε τη δέσμευση ότι τέλος της επόμενης βδομάδας ο δήμαρχος θα καλέσει την Ένωση, ώστε να μας ενημερώσει για τα σχέδια του δήμου σχετικά με τα πολύ οξυμένα προβλήματα της σχολικής στέγης.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν και τα συμπεράσματα της χθεσινής σύσκεψης είναι τα παρακάτω:

– Άμεση ανέγερση σχολείων με όλη την αναγκαία υποδομή και εξοπλισμό που απαιτούν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες, με 100% δημόσιες χρηματοδότήσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.

-Να δοθούν άμεσα λύσεις σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα που έχουν ήδη καταγραφεί από τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων.

-Να γίνει καταγραφή κτιριολογικής κατάστασης σχολείων. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις σεισμικού ελέγχου. Άμεση αποκατάσταση ασφάλειας των κτιρίων.

-Να γίνουν απαλλοτριώσεις οικοπέδων στα ήδη χαρακτηρισμένα οικόπεδα, αλλά και άμεσος χαρακτηρισμός οικοπέδων ως σχολική στέγη.

-Να εκδοθούν πιστοποιητικά καταλληλόλητας και να θεσπιστεί μητρώο επισκευών και συντήρησης για όλα τα σχολεία.

-Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων από το κράτος μέσω των σχολικών επιτροπών, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών και την ασφάλεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η Ένωση Γονέων όπως και όλοι οι Σύλλογοι, αλλά και οι γονείς, δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε- λόγω καλοκαιριού- την πίεση που ασκούμε στο Δήμο σχετικά με τα ζητήματα της σχολικής στέγης (πχ εξέλιξη εργολαβίας, τι εργασίες γίνονται κλπ). Αντίθετα να την δυναμώσουμε με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Μόνο ο συλλογικός αγώνας και η οργανωμένη παρέμβαση των γονιών μαζί με τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα μας κάνουν να «τσακωνόμαστε» μερικά κλουβιά (προκατασκευασμένες αίθουσες) που τάζουν πότε στο ένα και πότε στο άλλο σχολείο.

-Αποφασίστηκε να σταλούν στην Ένωση Γονέων με κάθε τρόπο ως την ερχόμενη Τρίτη 28/6/2022 όσα στοιχεία (φωτογραφικό υλικό, έγγραφα κλπ) υπάρχουν από Συλλόγους Γονέων ή γονείς σχετικά με την τραγική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα σχολεία του Δήμου-ήδη στη χθεσινή σύσκεψη συγκεντρώθηκε πολύ υλικό. Αυτό το υλικό θα αξιοποιηθεί από την Ένωση, ώστε να το θέσει υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και να προκληθεί μια συζήτηση γι αυτό το θέμα, αλλά και για τη συνάντηση που περιμένουμε να ορίσει ο δήμος την επόμενη βδομάδα.

-Ο Σεπτέμβρης θα μας βρει «έτοιμους» για νέο κύκλο αγώνων που πρέπει να οργανώσουμε με πρώτο σταθμό εκδήλωση- ημερίδα από την Ένωση Γονέων σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία των σχολικών κτηρίων με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση