HomeHL-WorldΦονικός σεισμός στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 1.000 νεκροί

Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 1.000 νεκροί

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τους Ταλιμπάν μετά την ανάληψη της εξουσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερους από 1.000 κατοίκους του ανατολικού Αφγανιστάν αφάνισε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε χθες το πρωί στην αραιοκατοικημένη ορεινή επαρχία Πακτίκα, στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν. Οι Αρχές προειδοποίησαν για σημαντική αύξηση του τελικού αριθμού των θυμάτων, καθώς τα κτίρια στην περιοχή είναι πλινθόκτιστα και η δόνηση προκάλεσε μεγάλες κατολισθήσεις. Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, αλλά και στην Ινδία, περισσότερα από 500 χλμ. από το επίκεντρο.

Ο καταστροφικός σεισμός αποτελεί την πρώτη μεγάλη πρόκληση του καθεστώτος των Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας, τον περασμένο χρόνο, χάρη στην αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ελικόπτερα υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης κατέφθασαν γρήγορα από την Καμπούλ στην επαρχία Πακτίκα, ωστόσο η φυγή των περισσότερων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα δυσχεραίνει τον εντοπισμό αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Σύμφωνα με τη γεωδυναμική υπηρεσία του Πακιστάν, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 50 χλμ. νοτιοδυτικώς της πόλης Χοστ, με τους σεισμολόγους να εκτιμούν το μέγεθός του στα 6,1 Ρίχτερ, αν και το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο κατέληξε χθες ότι η ένταση του φαινομένου ήταν 5,9 Ρίχτερ.Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν – Τουλάχιστον 1.000 νεκροί-1

Εικόνες του κρατικού ειδησεογραφικού δικτύου από την Πακτίκα έδειχναν κατοίκους της αφγανικής επαρχίας να μεταφέρουν τραυματίες με κουβέρτες σε μεταγωγικά ελικόπτερα για διακομιδή τους σε νοσοκομεία της Χοστ και της Καμπούλ. Εως χθες το βράδυ ο αριθμός των τραυματιών είχε ξεπεράσει τις 2.000. Εκτακτη σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε χθες ο πρωθυπουργός του καθεστώτος των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ, με στόχο τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ισλαμικής κυβέρνησης στην Καμπούλ απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, ώστε να σπεύσουν να βοηθήσουν. «Η βοήθεια είναι καθ’ οδόν», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο τοπικός υπεύθυνος των υπηρεσιών του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Ραμίζ Αλακπάροφ.

Η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλα- μαμπάντ, αλλά και στην Ινδία, περισσό- τερα από 500 χλμ. από το επίκεντρο.

Τα συλλυπητήριά του έστειλε χθες ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, προσθέτοντας ότι η χώρα του προετοιμάζει την αποστολή εφοδίων και ειδών πρώτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα, ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι προσεύχεται για τον «βασανισμένο λαό του Αφγανιστάν».

Το 1998, δύο σεισμοί με διαφορά τριών μηνών μεταξύ τους είχαν προκαλέσει τον θάνατο συνολικά 7.000 ανθρώπων στην απομακρυσμένη επαρχία Ταχάρ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση