HomeΚΡΗΤΗΜαθητές σχολείων από την Κρήτη ένωσαν τις φωνές τους με παιδιά από τον υπόλοιπο κόσμο

Μαθητές σχολείων από την Κρήτη ένωσαν τις φωνές τους με παιδιά από τον υπόλοιπο κόσμο

Για την ειρήνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μαζί με το τέλος της σχολικής χρονιάς ολοκληρώθηκε και το διεθνές εκπαιδευτικό project «Living Together in Peace – Ζούμε Μαζί Ειρηνικά” στο οποίο συμμετείχαν σχολεία από την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Ονδούρα, το Μεξικό, τη Γαλλία και την Ελλάδα!  Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του προγράμματος ο εκπαιδευτικός εκδοτικός οίκος της Twinkl  κάλεσε του μαθητές να ενώσουν τις φωνές τους και να δημιουργήσουν μηνύματα και ελπίδας και αλληλεγγύης προς τα παιδιά που ζουν αυτή τη στιγμή μέσα στην κρίση του πολέμου.

Μεταξύ των σχολείων που συμμετείχαν από την Ελλάδα είναι και δύο σχολεία από την Κρήτη! Αυτά είναι το 13o Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και το 2o Δημοτικό Σχολείο Κρουσώνας, οι μαθητές των οποίων έστειλαν τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης στα παιδιά που αυτή τη στιγμή έχουν τόσο επηρεαστεί από τον πόλεμο!

Λίγα λόγια για την εκπαιδευτική δράση

Το εκπαιδευτικό υλικό που συνόδευσε αυτή την καμπάνια ήταν δύο δωρεάν δραστηριότητες στα Αγγλικά (ένα φύλλο εργασίας και μια παρουσίαση) που αποτέλεσαν τον άξονα να της συζήτησης στην τάξη σχετικά με το πως μπορεί να εξασφαλιστεί η ειρήνη στον κόσμο και ποιές είναι οι επιπτώσεις όταν αυτή διαταράσσεται, ειδικότερα για τα παιδιά.

Η προσοχή των μαθητών στράφηκε στην προσφορά και το έργο σύγχρονων ειρηνιστών αλλά και ανθρώπων από το παρελθόν που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ανάδειξη των αξιών της ελευθερίας και την ειρήνης σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, μέσω της ομαδικής συζήτησης στην τάξη (στα Αγγλικά ή τα Ελληνικά) τα παιδιά μπόρεσαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με ανθρώπους που τους εμπνέουν και να εκφράσουν την άποψή τους για το πώς θα μπορούσαμε όλοι μαζί να συνυπάρχουμε ειρηνικά. Έτσι, θέματα τα οποία απασχόλησαν τους μαθητές ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η ειρήνη και η σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Είναι σημαντικό που τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την ειρήνη καθώς όπως εντόπισαν και οι ιδιοι οι μαθητές σε ένα ρητό του Μαχάτμα Γκάντι (Ινδού στοχαστή, ακτιβιστή και πολιτικού):“Εάν θέλουμε να έχουμε πραγματική ειρήνη στον κόσμο, και να κάνουμε έναν πραγματικό πόλεμο στον πόλεμο, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά”.

Ωστόσο, η ειρήνη και ο πόλεμος απασχολούσε τους ανθρώπους από την αρχαιότητα καθώς σύμφωνα με τον Πλάτωνα: “κάθε ειρήνη είναι καλύτερη από κάθε πόλεμο”! Φθάνοντας όμως και στο σήμερα υπάρχουν άνθρωποι όπως ο Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης στη Μεσόγειο) του οποίου το έργο δίνει ένα πολύ σημαντικό και ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης. Ο διασώστης και ακτιβιστής υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις πράξεις του καθώς βρίσκεται δίπλα στους πρόσφυγες και όπως έχει πει: “Το μεγαλύτερο βραβείο είναι οι αγκαλιές στο κατάστρωμα, όταν η αλληλεγγύη νικά τη βαρβαρότητα”.

Καθώς κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές διδάσκονται και λογοτεχνικά έργα για την Ειρήνη και τον Πόλεμο, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού project της Twinkl, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν το αγαπημένο έργο τους για την ειρήνη, το οποίο στην πλειοψηφία των μαθητών από την Ελλάδα ήταν το ποίημα  «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου:

“Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων

είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου

είναι το χαμόγελο της μάνας.

Μονάχα αυτό.

Τίποτ’ άλλο δεν είναι η ειρήνη”.

Άλλοι γνωστοί συγγραφείς και ποιητές στους οποίους αναφέρθηκαν οι μαθητές στις παρουσιάσεις τους ήταν ο Ναζίμ Χικμέτ (Τούρκος ποιητής), ο Λάνγκστον Χιουζ (Αμερικάνος ποιητής) καθώς και ο Λέων Τολστόι (Ρώσος συγγραφέας), τον οποίο ο Γκάντι θεωρούσε ως τον μεγαλύτερο απόστολο της μη βίαιης αντίστασης στην εποχή του.

Διαφήμιση
Διαφήμιση