HomeΕΛΛΑΔΑΓιώργος Περιστέρης: Υπάρχει ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά τίποτα ανακοινώσιμο

Γιώργος Περιστέρης: Υπάρχει ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά τίποτα ανακοινώσιμο

«Σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια, όπως και φέτος. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση που να ενδιαφέρει το επενδυτικό κοινό, δηλώνει ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακής

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει να υπάρχει ενδιαφέρον από σοβαρά επενδυτικά κεφάλαια για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέφερε προ ολίγου ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Και φέτος υπάρχουν τέτοια ενδιαφέροντα όμως δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ή ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό. Όταν υπάρξει θα το ανακοινώσουμε ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

 Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα σχέδια της εταιρείας ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι στόχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παραμένει όπως ανακοινώθηκε και στην ημερίδα των επενδυτών, η επίτευξη έργων 6500MW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029, όλων των τεχνολογιών.

Δεν είναι κάτι αόριστο, πρόκειται για έργα ονοματισμένα, σε συγκεκριμένες θέσεις, με έρευνες και μελέτες αλλά και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, για τις επενδύσεις που θα φτάσουν τα 2,5 δις. ευρώ.

Θα τα πετύχουμε αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από τα στελέχη της εταιρείας και την εμπιστοσύνη των χρηματοδοτών, ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνεπείς προς την πολιτική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα καταβληθεί μέρισμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, ή αλλιώς 0,34 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθεί στο μέλλον χωρίς να επηρεαστεί το επενδυτικό πρόγραμμα.
 Σχολιάζοντας την επικαιρότητα και την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο για έναν τραγικό πόλεμο με συνέπειες για την Ευρώπη ειδικά για τον ενεργειακό τομέα όπου είδαμε να εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη οι ενεργειακοί λογαριασμοί.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας που προηγήθηκε ένα εξάμηνο πριν τον πόλεμο και οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους επιβεβαιώνει ότι έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε ενεργειακή ανεξαρτησία με ΑΠΕ, Αποθήκευση ενέργειας και Διασυνδέσεις υπογράμμισε ο κ. Περιστέρης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει ο κόσμος ενεργειακή κρίση και υψηλές τιμές καθώς το ίδιο είχε συμβεί τόσο τη δεκαετία του 70, του 80 και του 2000. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό σε όλους ότι οι ΑΠΕ προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και φθηνό κόστος για τους καταναλωτές πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους για την κλιματική αλλαγή.

Ο κ. Περιστέρης εξέφρασε την ελπίδα ότι επιτέλους η Πολιτεία θα συνταχθεί στο να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ, η Αποθήκευση και οι Διασυνδέσεις και να πετύχουμε αυτό που πρέπει. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων όπου από το 2009 έως το 2010 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από 10 σοβαρούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, με κεφαλαιακή επάρκεια.

Τότε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά σταμάτησε τα πάντα προκειμένου να κάνει ένα «άριστο» πλαίσιο. Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτε, το άριστο πλαίσιο δεν υπάρχει και δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα πάρκο ενώ θα μπορούσαν να έχουν εγκατασταθεί 1000MW.

Αυτό ήταν λάθος θα μπορούσε η πολιτεία να δώσει διέξοδο στο ενδιαφέρον αφήνοντας να εξελιχθούν τα πράγματα και μέχρι να αποκτήσουμε το άριστο πλαίσιο να εγκατασταθούν 500 έως 1000MW.

Σημειώνεται τέλος ότι η Γενική Συνέλευση  ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση