HomeHL-9Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τον Παλίγκρεμνο

Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τον Παλίγκρεμνο

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα τη διακοπή των εργασιών που ξεκίνησε ιδιώτης για την κατασκευή τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο του Πλακιά.

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου. Την αίτηση διακοπής των εργασιών εκσκαφών στο δρόμο και μέσα στο γήπεδο για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια οικοδομής και να απαγορευτεί η διέλευση των βαρέων οχημάτων από τον δρόμο που παρανόμως διάνοιξαν οι επενδυτές διαπλατύνοντας ένα παλιό μονοπάτι, είχε καταθέσει ο δήμος Αγίου Βασιλείου ο οποίος ζήτησε και πήρε αναβολή.

Από νωρίς το πρωί, είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια πολίτες του Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της “Κίνησης για την προστασία του Παλίγκρεμνου”.

plakias3

“Να γίνουμε βράχος για τον βράχο μας” “Save Paligremnos – Προστατευόμενο τοπίο όχι ξενοδοχείο”, “SOS Plakias”, τα μηνύματα στα πανό της “Κίνησης” που από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η έναρξη εργασιών, ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα προκειμένου να αναδείξει τη γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου, διεκδικώντας μαζί με το δήμο, επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας ώς μνημείο της φύσης.

Άλλωστε πριν από μερικές ημέρες, κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων Διαμερισμάτων (Ε.Ε.Δ.Δ.) στην περιοχή του Παλίγκρεμνου.

Την αίτηση υπογράφουν κάτοικοι του Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου, η Ένωση Ξενοδόχων Νοτίων Περιοχών Νομού Ρεθύμνης, ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Κοξαρέ, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι (ΕΟΣ) Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Μοιρών και Λασιθίου, ο Αναρριχητικός–Ορειβατικός Σύλλογος Νότιας Κρήτης, η Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

plakias1

Σε πρόσφατη ανακοίνωση τους τα μέλη της Κίνησης τόνιζαν: ““Η «μικρή»- όπως παρουσιάζεται από τους επενδυτές – μονάδα υπόσκαφων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων πάνω στον Παλίγκρεμνο θα έχει καταστροφικές συνέπειες σ αυτό το σημαντικό γεωλογικό μνημείο, σύμφωνα με την τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και άλλων επιστημονικών φορέων.

Οι υπόσκαφες κατασκευές αλλά και τα συνοδευτικά έργα, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας της περιοχής, θα συντελέσουν στην διάβρωση των πρανών και αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν έργα αντιστήριξης των βράχων και προστασία του χώρου από πιθανές καταπτώσεις με αποτέλεσμα επιπλέον βλάβη στο τοπίο και την αξία του γεωλογικού μνημείου.

Είναι απορίας άξιο πώς η υπηρεσία που ενέκρινε την άδεια οικοδομής δεν γνώριζε την γεωλογική σημασία του Παλίγκρεμνου και κυρίως, αγνόησε την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον βασικό κανόνα της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) με κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση.

Είναι απορίας άξιο με ποια εξωθεσμικά κριτήρια εγκρίθηκε άδεια οικοδομής σε «τυφλό» εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο και μάλιστα στην κορυφή ενός τόσο σημαντικού τοπόσημου!

Όπως ήταν επόμενο, η έναρξη των εργασιών στην κορυφή του βράχου του Παλίγκρεμνου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα ακόμα και στο εξωτερικό”.

Goodnet.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση