HomeΕΛΛΑΔΑΕλληνοτουρκικά: Συνέχεια στις προκλήσεις Ερντογάν με φόντο το μεταναστευτικό

Ελληνοτουρκικά: Συνέχεια στις προκλήσεις Ερντογάν με φόντο το μεταναστευτικό

«Ανυπόστατες» κατηγορίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην οδό των εμπρηστικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας με κάθε ευκαιρία εξακολουθεί να πορεύεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δε δίστασε να «αξιοποιήσει» την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων χθες, για να δώσει συνέχεια στο προκλητικό ρεπερτόριό του εναντίον της Αθήνας.

Παρότι ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη, ελληνική και διεθνή, παραμένει η απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, εντούτοις ο Τούρκος Πρόεδρος δε δίστασε να εγκαλέσει τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας, λέγοντας πως «διώκουν, ληστεύουν, ξυλοκοπούν και δολοφονούν» πρόσφυγες.

Σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο το προσφυγικό, ο κ. Ερντογάν εξαπέλυσε μύδρους όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν την Ευρώπη «απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη».

«Το τελευταίο διάστημα, περίπου 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη. Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, προσελκύουν, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας. Στο ίδιο τέμπο, εμφανίστηκε χθες και το τουρκικό Λιμενικό, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των μεταναστών και τους απωθεί πίσω στα τουρκικά σύνορα».

«Εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μη χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής, εγκαλώντας ταυτόχρονα την Ελλάδα ότι «είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής διαδρομής. Προκειμένου να περιοριστούν με βιώσιμο τρόπο οι παράτυπες διελεύσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να πιέζει».

Την γραπτή αντίδραση του τουρκικού σώματος προκάλεσε η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος σχολίασε πως «η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016», με φόντο και την πρόσφατη διάσωση 108 μεταναστών κοντά στην Δήλο.

«Ανυπόστατες» κατηγορίες»

Απαντώντας στο «κατηγορητήριο» του Τούρκου Προέδρου, η Τουρκία έχει πάρει τις απαντήσεις της από την Ελλάδα, εμείς σώζουμε ζωές, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και συνέστησε στη γειτονική χώρα ότι «καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή του στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που αδιαφορούν για την αξία της ανθρώπινης ζωής». Τοποθετούμενος -και συμβολικά- ως προς τις επιχειρήσεις των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Οικονόμου συνεχάρη εκ μέρους της κυβέρνησης δημοσίως το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών ανοικτά της Δήλου, ενώ χαρακτήρισε «ανυπόστατες» τις κατηγορίες του προέδρου της Τουρκίας.

«Έρευνα και διάσωση»

Η ιδιαίτερη μέριμνα που επέδειξε, ωστόσο, χθες η πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία της γειτονικής χώρας αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, γεννά δεύτερες σκέψεις ως προς τις πραγματικές της επιδιώξεις, καθώς η Τουρκία έχει κατά το πρόσφατο παρελθόν αξιοποιήσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ως μέσο παγίωσης των παράνομων και ανιστόρητων διεκδικήσεών της, δηλαδή επιχειρώντας να εκτελέσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των πληθυσμών αυτών με στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Το γεγονός, την ίδια ώρα, ότι στο πολιτικό ημερολόγιο της γειτονικής χώρας δεν υφίσταται πλέον καμία ημέρα κενή προκλήσεων κατά της Ελλάδας αποτυπώνει όχι μόνο την ακραία κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής, αλλά κυρίως την αγωνιώδη προσπάθεια ελιγμών από πλευράς της Τουρκίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ευρύτερα σχέδιά της.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου θέλουν την Άγκυρα να μελετά την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter, σε περίπτωση που το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί «αναγνωριστικές» επισκέψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο από πλευράς του Διικητή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στρατηγού, Χασάν Κιουτσούκακγιουζ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου δέχθηκε ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η οποία ενίσχυσε καθοριστικά την ελληνική ένσταση για την απόκτηση του συγκεκριμένου τύπου μαχητικών, από την Άγκυρα.

Ευρωατλαντικοί δεσμοί

Στην τουρκική πρωτεύουσα, πάντως, επικρατεί αναβρασμός, καθώς η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη ενώπιος ενωπίω με τους Συμμάχους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, στις 28-30 Ιουνίου, όπου θα δώσουν το παρόν τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η βαρύνουσα ατζέντα της Συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε ως αποτέλεσμα τη συνάντηση χθες μεταξύ της κ. φον ντερ Λάιεν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προκείμενου να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση των ηγετών. «Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση της ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης, από την αυξημένη διαλειτουργικότητα έως τη στρατιωτική κινητικότητα. Στεκόμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία» σχολίασε, μετά το πέρας της προπαρασκευαστικής συνάντησης, η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η συμμετοχή, άλλωστε, της κ. φον ντερ Λάιεν στην προσεχή Σύνοδο του ΝΑΤΟ επικαιροποιεί στο έπακρο τους ισχυρούς ευρωατλαντικούς δεσμούς, παράμετρος που ενδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις κι ενώ η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χθες στη βελγική εφημερίδα Libre ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την ΕΕ, από ό,τι στο παρελθόν.

Με φόντο τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ελληνικές διπλωματικές πηγές μετέδιδαν χθες πως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να τεθεί θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών από μέρους της Τουρκίας, εκτίμηση που εδράζεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έδωσε θετική εικόνα και υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι, κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στην τελευταία Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και αφετέρου διότι η Τουρκία θα δημιουργούσε την εικόνα ότι πέρα από τα άλλα προβλήματα που έχει δημιουργήσει, απειλεί και μια χώρα του ΝΑΤΟ.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδέχεται να έθετε το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών σε περίπτωση πλήρους αδιεξόδου αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας, κυρίως για λόγους εσωτερικής πίεσης και αποπροσανατολισμού. Η συμμετοχή, ωστόσο, της Άγκυρας σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις δύο υπό ένταξη χώρες εκλαμβάνεται μάλλον ως μήνυμα αποκλιμάκωσης της εν γένει επιθετικής της στάσης, ενώ η επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών θα εξασφάλιζε στη γειτονική χώρα την εικόνα μιας διπλωματικής επιτυχίας, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει το θέμα των νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε χθες πως «κάθε ανάλογη και αντίστοιχη προσπάθεια της Τουρκίας στο παρελθόν έχει πάρει απάντηση νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στο ενδιάμεσο, το Βερολίνο εκτιμά πως θα επέλθει τελικά συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται «πολύ σίγουρη» για τη θετική έκβαση, αλλά δεν θα ήταν «καταστροφή» αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σημειωτέον ότι η τουρκική πλευρά δε χάνει ευκαιρία να επικαλεστεί την Ελλάδα, ακόμη και για να δικαιολογήσει την κωλυσιεργία της στις διαβουλεύσεις, καθώς ο Εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, θυμήθηκε μέχρι και το βέτο της Αθήνας, στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε “ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, για να καλύψει τους τακτικούς ελιγμούς της χώρας του.

Κινήσεις διεθνοποίησης

Σε αυτό το κλίμα, με αμείωτο ρυθμό εξακολουθούν από πλευράς της Αθήνας οι κινήσεις διεθνοποίησης των ελληνικών θέσεων, μετά το κρεσέντο προκλητικότητας της γειτονικής χώρας, όλο το τελευταίο διάστημα.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην καταδίκη των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας προέβησαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, αναφέροντας στο κοινό ανακοινωθέν της Τριμερούς Συνόδου την ανησυχία τους για τις ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, όπως και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως απαράδεκτες ενέργειες, όπως και ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, έναντι οιασδήποτε επιβουλής.

Εκτενή ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητα παρείχε χθες προς τους ομολόγους του κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος τόνισε, κατά διπλωματικές πηγές, πως η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο και επί του πεδίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Καθώς το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 23-24 Ιουνίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπήρξε ιδιαίτερα αναλυτικός ως προς τις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στην χώρα μας.

«Επαγρυπνούμε στον Έβρο»

Την ίδια ώρα, «επαγρυπνούμε στο Έβρο» επισήμανε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, καθώς, όπως είπε, «είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν ανησυχούμε αλλα επαγρυπνούμε, διότι αυτή η απειλή εκδηλώνεται κάθε μέρα και κάθε νύχτα». Σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «σχεδόν 1.000 παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να μπουν από τον Έβρο και αποτρέπονται από την Ελληνική Αστυνομία η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων πάντοτε με σεβασμό στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου», καταλήγοντας πως «το σχέδιό μας είναι ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό, εάν υπάρξει ακόμη πιο μαζική απειλή, υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθούν εκεί ακόμη ισχυρότερες δυνάμεις της αστυνομίας, από αυτές που ήδη έχουμε διαθέσει».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση