HomeHL-GreeceΜεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μύκονο – Αγνοούνται 4

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Μύκονο – Αγνοούνται 4

Σώθηκαν 108 που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες από τις τουρκικές ακτές με προορισμό την Ευρώπη εντοπίστηκε να πλέει στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα το ιστιοπλοϊκό είχε ξεκινήσει τη νύχτα  από τα παραλία της Τουρκίας και ήταν «φορτωμένο» με 112 ψυχές.

Το σκάφος βρέθηκε να πλέει ακυβέρνητο μέσα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τους ανέμους στην περιοχή να φτάνουν και τα 7 μποφόρ.  Με τη βοήθεια των  δυνάμεων του Λιμενικού, το ιστιοπλοϊκό εντοπίστηκε όπως και οι μετανάστες που έδιναν μάχη με τα κύματα. Στήθηκε μια γιγάντια επιχείρηση διάσωσης με τον συντονισμό του Λιμενικού στην οποία πήραν μέρος και πολλά ιδιωτικά σκάφη και έτσι κατάφεραν να σώσουν 108 από τους επιβαίνοντες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυκόνου. Ωστόσο, αγνούνται τέσσερα άτομα.

Από τους διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπόλοιπων τεσσάρων αγνοουμένων με τη συμμετοχή Super Puma και δυτών του Λιμενικού.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε βραδινές ώρες χθες, όταν υπήρξε ενημέρωση για ιστιοφόρο σκάφος με σημαντικό αριθμό επιβατών που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ. Άμεσα κινητοποιήθηκαν τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ενώ απέπλευσε και ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο. Αρχικά, το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων και της εισροής υδάτων στο σκάφος, αποφασίστηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι στο ιστιοφόρο δεν υπήρχε σωστικός εξοπλισμός, ενώ κανένας από τους διασωθέντες δεν έφερε σωσίβιο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις βραδινές ώρες χθες στην θαλάσσια περιοχή δύο ναυτικά μίλια Νότια της Δήλου υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Έως τώρα έχουν διασωθεί 108 αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις των διασωθέντων αγνοούνται άλλοι τέσσερις. Από τους 108 διασωθέντες οι 24 είναι γυναίκες, τα 21 είναι παιδιά και οι 63 άνδρες, ενώ τρεις από τους παραπάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Συγκεκριμένα βραδινές ώρες χθες το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους όπου επέβαινε ικανός αριθμός ατόμων και το οποίο έπλεε ακυβέρνητο 1,8 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Δήλου, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6-7 μποφόρ.

Άμεσα το ΕΚΣΕΔ/ ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. κινητοποίησε τρία περιπολικά σκάφη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα πλοία, ενώ την ίδια ώρα απέπλευσε ρυμουλκό σκάφος από την Μύκονο.

Αρχικά το ρυμουλκό σκάφος προσέδεσε το ιστιοφόρο, ενώ στην συνέχεια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του γεγονότος πως στο ιστιοφόρο σημειώνονταν εισροή υδάτων αποφασίσθηκε να οδηγηθεί στη νησίδα Αγίου Γεωργίου, δυτικά του λιμένα Μυκόνου, για την μεταφορά των αλλοδαπών με επιβατικές λάντζες.

Εν τέλει τις πρώτες πρωινές ώρες οι 108 αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην Μύκονο, ενώ συνεχίζονται και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα, όσο και με ιδιωτικά σκάφη για τον εντοπισμό των άλλων τεσσάρων αγνοουμένων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ.

Σημειώνεται ότι ουδείς από το σύνολο των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος δεν έφερε κανέναν σωστικό εξοπλισμό. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορό μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών».

Ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς  προσήλθε νωρίς τα ξημερώματα στο κέντρο συντονισμού στο λιμεναρχείο Μυκόνου και σε συνεργασία με ντόπιους επιχειρηματίες φρόντισε να υπάρχουν τρόφιμα και προμήθειες για τις πρώτες ανάγκες των ναυαγών, καθώς και να είναι έτοιμος ένας δημοτικός χώρος προσωρινής διαμονής. Κινητοποιήθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας για τις πρώτες βοήθειες.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για την διάσωση των αλλοδαπών.

Αναφερόμενος  στις τουρκικές ενέργειες με τις παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά σε συνεργασία με την ΕΕ και την Ελλάδα για την προστασία των ανθρώπινων ζωών και την εξάλειψη των δικτύων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση