HomeΕΛΛΑΔΑΔημήτρης Κουτσούμπας: “Ασπιρίνες” τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Δημήτρης Κουτσούμπας: “Ασπιρίνες” τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Συνέντευξή του στην ΕΡΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σήμερα και χαρακτήρισε ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε συνέντευξή στην ΕΡΤ1, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το όλο σκηνικό στην Ουκρανία «θα οδηγήσει σε ένα παρατεταμένο πόλεμο με τον κίνδυνο κλιμάκωσης και γενίκευσης του έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας να είναι επί θύραις». «Ιδιαίτερα οι ΗΠΑ ωθούν τον Ζελένσκι σε κλιμάκωση γιατί θεωρούν ότι έτσι αδυνατίζει η Ρωσία και ομοίως αδυνατίζει οικονομικά η ΕΕ», είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «μόνο στο ανθρωπιστικό ζήτημα έπρεπε να είμαστε αρωγοί και όχι να στέλνουμε όπλα». Ο κ. Κουτσούμπας είπε ακόμα ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» καθώς αυτές «είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της πλειοψηφίας».

Σχετικά με τα «πραγματικά όρια που έχει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει την ακρίβεια με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά δεν μπορούν να μας τροφοδοτούν εσαεί» σημείωσε ότι η οικονομία «έχει αντοχές για να φοροαπαλλάσσονται εφοπλιστές, βιομήχανοι, όπως και για χρηματοδοτήσεις σε μεγαλοσχήμονες και για εξοπλιστικά προγράμματα-μαμούθ που δεν χρειάζονται για την άμυνα της χώρας αλλά για τις επιθετικές ανάγκες του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος ο κ. Κουτσούμπας στα διάφορα «πακέτα», είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με «ασπιρίνες» να καταπολεμήσει μια πολύ βαρύτερη ασθένεια, σημείωσε ότι η κρίση και η εκτόξευση των τιμών δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος επιτάχυνε και επιδείνωσε την κρίση, αλλά και στις επιλογές που έγιναν πριν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και Ελλάδας.

Σημείωσε ακόμα ότι τα «ψίχουλα» που δίνει η κυβέρνηση εξανεμίζονται γιατί η ακρίβεια δεν σταματά και πρόσθεσε ότι αυτά δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό το οποίο σημαίνει ότι «ο λαός τα πληρώνει με τους φόρους και τις περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό για άλλες κοινωνικές ανάγκες».

Ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην ενέργεια τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλούτο πηγών ενέργειας που πρέπει να αξιοποιηθούν «αλλά όχι αντιμετωπίζοντας την ενέργεια ως εμπόρευμα, όπως σε αυτό το σύστημα της σαπίλας που ζούμε». Τόνισε ακόμα ότι οι πηγές ενέργειας συνολικά απαιτούν σχέδιο, γι’ αυτό και το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πρέπει να είναι κοινωνικοποιημένες στο πλαίσιο συνολικά κεντρικά επιστημονικού σχεδιασμού.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ «βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», σημείωσε καταρχήν ότι το ΚΚΕ «επικοινωνεί καθημερινά με τους εργαζόμενους και παλεύει μαζί τους», προσθέτοντας «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή όταν προκηρυχθούν».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί στις κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο και σημείωσε ότι το κυβερνητικό επιτελείο «θα επιδιώξει να πάει όσο γίνεται πιο γρήγορα σε εκλογές, αξιοποιώντας και το «χαλαρό» κλίμα του καλοκαιριού και δεν θέλει να έλθουν τα μεγάλα κύματα ανατιμήσεων και προβλημάτων και ο βαρύς χειμώνας λόγω όλων αυτών των ζητημάτων».

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση