HomeHL-GreeceΔένδιας: Σθεναρή, αλλά ψύχραιμη η Ελλάδα αποδομεί την τουρκική προκλητικότητα

Δένδιας: Σθεναρή, αλλά ψύχραιμη η Ελλάδα αποδομεί την τουρκική προκλητικότητα

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σθεναρή αλλά ψύχραιμη είναι πάντα η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία, η οποία ευθύνεται για την σε μεγάλο βαθμό διακοπή των επικοινωνιών με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην Ναυτεμπορική.

Ο Νίκος Δένδιας συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα με την επιχειρηματολογία της “αποδομεί έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς”.

Με τη συνέντευξή του, ο κ. Δένδιας ένα σαφές μήνυμα : «Εάν η Τουρκία, τορπιλίζοντας εν τοις πράγμασι την επικοινωνία, προσδοκά εκπτώσεις στα διεθνώς κατοχυρωμένα ελληνικά δικαιώματα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές τι θα πράξει: Δεν θα αφήσουμε περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Η τουρκική προκλητικότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, τονίζει ότι «δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία μας» και σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως «θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς για τη χειραψία που αντήλλαξε προχθές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, στην Οχρίδα, και αν αυτό αλλάζει κάτι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μία περίοδο «υπερθέρμανσης», ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η ανταλλαγή χειραψίας και η σύντομη συνομιλία κοινωνικού χαρακτήρα που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, εκτιμώ ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές, ιδίως τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των χωρών μας, να διατηρούμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε περιόδους έντασης. Να επαναλάβω πάντως και πάλι, με την ευκαιρία, ότι δεν είναι επιλογή της ελληνικής πλευράς η διακοπή των διαύλων και ότι το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε «εκπτώσεις» στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα», προειδοποιεί ο κ. Δένδιας.

Η Ουκρανία και ο (ρωσικός) αναθεωρητισμός

Ο κ. Δένδιας σχολιάζει για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ότι «το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει είναι πως ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί κάπου. Αντίθετα, συνιστά πηγή αποσταθεροποίησης και δεινών, όχι μόνο για τις χώρες κατά των οποίων στρέφεται, αλλά και για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Σημειώνει επίσης ότι δεν αναμένεται αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυρπριακό, αλλά υπογραμίζει το «αυξημένο ειδικό βάρος της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τονίζοντας επιπλέον ότι η Ελλάδα αισθάνεται “το ιστορικό χρέος να βοηθήσει τα Δυτικά Βαλκάνια να προχωρήσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, στον δρόμο προς την ΕΕ».

Ο Νίκος Δένδιας, βλέπει καθαρά ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη “με μία πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία μάλιστα συνοδεύεται κατά διαστήματα και μέ έναν “νεο-Οθωμανικό αναθεωρητισμό”. “Στην κλιμάκωση αυτή απαντάμε σθεναρά αλλά ψύχραιμα”, χωρίς να “πέφτουμε, όμως, στην παγίδα της κλιμάκωσης της ρητορικής αντιπαράθεσης για αυτονόητα, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, ζητήματα” Ιδιαίτερα τονίζει ότι δεν τίθεται σε συζήτηση η εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας.

“Είμαστε σε επαγρύπνηση, είμαστε προετοιμασμένοι. Είναι αυτονόητο ότι προστατεύουμε με όλους τους ενδεδειγμένους τρόπους τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Έχουμε ενισχύσει τη χώρα γεωπολιτικά, μέσω διμερών συμφωνιών, καθώς και με μία διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης, η οποία ήδη αποδίδει, όπως φαίνεται και από την καθαρή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, την οποία τηρούν ολοένα και περισσότεροι εταίροι και σύμμαχοί μας”, είπε ο κ. Δένδιας, στη συνέντευξή του στην Ναυτεμπορική και σημειώνει: “Αυτό, έχει αρχίσει να το συνειδητοποιεί πλήρως η διεθνής κοινότητα, διότι με τη ρητορική, αλλά κυρίως με τις πράξεις της, η ίδια η Τουρκία εκτίθεται ανεπανόρθωτα σε διεθνές επίπεδο.”

Πάντως ο κ. Δένδιας δεν διστάζει να παρατηρήσει ότι “όσον αφορά τη στάση των εταίρων και συμμάχων μας, είναι γεγονός, ότι ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις δεν μας ικανοποιούν. Ωστόσο, οι συνεχείς επαφές μας, η εντατική προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος από την πλευρά μας, αλλά και η καλλιέργεια σχέσεων σε προσωπικό επίπεδο με τους ομολόγους μου από άλλα κράτη, έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν απτά αποτελέσματα σε επίπεδο αλλαγής στάσης.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση