HomeΕΛΛΑΔΑΈτσι δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Έτσι δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η “ταρίφα”, η μέθοδος LOOK – ALIKE και ο τζίρος των 2,4 εκατ. ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων εξάρθρωσαν οι αστυνομικές Αρχές, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποίησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, χθες, Πέμπτη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 28 άτομα και συνολικά έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 58, κατόπιν 51 ερευνών που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί.

Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε τρεις διαφορετικούς τρόπους για την διακίνηση των παράτυπων μεταναστών: ή μέσω αεροπορικών πτήσεων ή με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση ή με την είσοδό τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και στη συνέχεια την προώθησή τους σε έτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη δομή και δράση από τα μέσα του 2021. Εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τα 2.450.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση του κυκλώματος

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση μεταναστών και πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων.

Από την ανωτέρω Υπηρεσία σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 58 ατόμων, μελών της οργάνωσης, 28 εκ των οποίων (22 αλλοδαποί και 6 ημεδαποί) συνελήφθησαν, μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την 16-6-2022 σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σε βάρος των ανωτέρω κατηγορουμένων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και του Κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Επιπλέον, ημεδαπή συλληφθείσα κατηγορείται για δωροληψία υπαλλήλου, ενώ άπαντες, πλην της ανωτέρω ημεδαπής, κατηγορούνται για δωροδοκία υπαλλήλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τα μέσα του έτους 2021, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με ιεραρχική δομή και αποκλειστικό σκοπό την αποκόμιση παράνομων περιουσιακών οφελών, μέσω της διευκόλυνσης εξόδου μεταναστών μεταφέροντας τους από τον Ελλαδικό χώρο σε Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάρτιση πλαστών εγγράφων και την επιτάχυνση έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων έναντι χρηματικών αμοιβών.

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους, ως προς την ανεύρεση πελατών, τη διαχείριση των χρηματικών εγγυήσεων όντας ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι καταστημάτων, τη διαχείριση των χρηματικών ποσών, την έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων, την παροχή οχήματος για τη μεταφορά, τη μεταφορά και την κατάρτιση – νόθευση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Ειδικότερα, η εν λόγω εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιόταν στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατηρίων και θεωρήσεων VISA), εγχώριων αλλά και αλλοδαπών Αρχών, τα οποία εν συνεχεία πωλούσαν σε μετανάστες, οι οποίοι στερούντο ταξιδιωτικών εγγράφων.

Εν συνεχεία διευκόλυναν την έξοδο αυτών από τον Ελλαδικό χώρο, μεταφέροντας τους παράνομα σε χώρες της Ευρώπης. Ειδικότερα, διακινούσαν τους αλλοδαπούς από χώρες της Αφρικής αλλά και από Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, πωλούσαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, τα οποία μαζί με την μεταφορά τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη και προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τα κοστολογούσαν από 5.000 – 10.000 ευρώ για έκαστο άτομο, ανά περίπτωση.

Επιπλέον, διευκόλυναν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων σε διάφορους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, ζητώντας και λαμβάνοντας το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό. Ημεδαπή μάλιστα υπάλληλος Υπηρεσίας που συνελήφθη, κατηγορείται ότι για την επιτάχυνση παραλαβής νομιμοποιητικών εγγράφων από αλλοδαπούς, ζητούσε και λάμβανε αθέμιτα ωφελήματα και συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό των τριακοσίων 300 ευρώ για έκαστο αλλοδαπό.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης, κατά την εγκληματική τους δράση, χρησιμοποιούσαν για την μεταξύ τους επικοινωνία διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας, συνομιλώντας μάλιστα με συγκεκριμένη κωδικοποίηση.

Προκειμένου μάλιστα να παραλάβουν την χρηματική αμοιβή, από καταστήματα – εγγυητήρια (HAWALA), ζητούσαν από τους διακινούμενους να τους αποστείλουν φωτογραφία εντός του αεροπλάνου, για την επιβεβαίωση της μεταφοράς.

Τέλος, παρείχαν στους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς προσωρινό κατάλυμα μέχρι να «τακτοποιηθούν».

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση