HomeΚΟΣΜΟΣΜέρκελ: Η ολοκλήρωση της θητείας μου μπορεί να συνέβαλε στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

Μέρκελ: Η ολοκλήρωση της θητείας μου μπορεί να συνέβαλε στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία

«Απέτυχα να οργανώσω μια συζήτηση Ευρώπης - Ρωσίας για ένα νέο σχήμα ασφαλείας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι αρκετές από τις προσπάθειές της κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της στην καγκελαρία της Γερμανίας δεν απέδωσαν. Για παράδειγμα, απέτυχε με την πρωτοβουλία της για συνομιλίες στον τομέα της ασφαλείας με τον Πούτιν, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του γερμανικού εκδοτικού δικτύου RND.

Η Μέρκελ τόνισε πως προσπάθησε μάταια πέρυσι να οργανώσει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο για μια τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη. «Από τη μία πλευρά, ο Πούτιν δεν ήταν πλέον πρόθυμος να διοργανώσει μια σύνοδο κορυφής τύπου Νορμανδίας. Από την άλλη πλευρά, δεν κατάφερα να δημιουργήσω ένα πρόσθετο ευρω-ρωσικό σχήμα συζήτησης για μια ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας, μαζί με το σχήμα της Νορμανδίας».

Από το 2014, το σχήμα της Νορμανδίας αποτελεί ένα φόρουμ στο οποίο η Ρωσία και η Ουκρανία διεξάγουν συνομιλίες, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η σημαντικότερη διαπραγματευτική επιτυχία ήταν η συμφωνία του Μινσκ του 2015 για ειρηνευτική λύση στην Ουκρανία, η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε τα επόμενα χρόνια.

Η Μέρκελ δεν αποκλείει τη διαμεσολάβησή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Στη συνέντευξη που έδωσε, η Μέρκελ παραδέχθηκε τη δική της αδυναμία στο τέλος της θητείας της. «Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα βρισκόμουν στο αξίωμα για πολύ ακόμη», είπε. «Και έτσι πρέπει απλώς να δηλώσω ότι οι διάφορες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα».

Όσον αφορά το αν ο Πούτιν περίμενε να ολοκληρωθεί η θητεία της Μέρκελ για να επιτεθεί στην Ουκρανία, η πρώην καγκελάριος είπε: «Η αποχώρησή μου μπορεί να συνέβαλε, όπως οι εκλογές στη Γαλλία, η απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η στασιμότητα η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ».

Η Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορέσει να μεσολαβήσει στη σύγκρουση σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Όταν ρωτήθηκε αν θα ήταν διαθέσιμη, απάντησε: «Αυτό το ερώτημα δεν τίθεται επί του παρόντος».

Ο Πούτιν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη

Όσον αφορά το σύστημα ασφαλείας της Ευρώπης, η πρώην επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Ο Πούτιν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η βίαιη επίθεσή του στην Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική ιστορία που θα έχει επιπτώσεις για πολλά χρόνια.

Η Μέρκελ υποστήριξε την πορεία του διαδόχου της, Όλαφ Σολτς. «Γι’ αυτό θεωρώ σωστό ότι η Δύση εργάζεται για την ύπαρξη της Ουκρανίας χωρίς να γίνει μέρος της άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης», δήλωσε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση