HomeHL-GreeceΔίκη Λιγνάδη: Για σκευωρία μιλάει ο αδερφός του σκηνοθέτη – «Είχε πολλές αντιπαλότητες»

Δίκη Λιγνάδη: Για σκευωρία μιλάει ο αδερφός του σκηνοθέτη – «Είχε πολλές αντιπαλότητες»

Για «συμβόλαιο θανάτου χαρακτήρα» σε βάρος του αδελφού του κατέθεσε ο Γιάννης Λιγνάδης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για «σκευωρία και συμβόλαιο θανάτου χαρακτήρα» σε βάρος του αδελφού του από «συλλογικότητα δημοσιογράφων» έκανε σήμερα λόγο, στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ο Γιάννης Λιγνάδης, αδελφός του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος δικάζεται ενώπιον του συγκεκριμένου δικαστηρίου για τέσσερις βιασμούς ανήλικων και νεαρών ανδρών.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο επιχειρηματίας, φίλος του κατηγορουμένου Διονύσης Παναγιωτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ποτέ δεν είχε δει τον σκηνοθέτη με ανηλίκους. Μάλιστα, χαρακτήρισε «βίζιτες» τους καταγγέλλοντες. «Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κ@@@@ μου γεμίζει σιλικόνη», εγώ σε αυτό συμπέρασμα καταλήγω» κατέθεσε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας για τους μηνυτές.

Αρχίζοντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο κ. Λιγνάδης ανέφερε: «Έχουμε πολύ στενή σχέση με τον αδελφό μου. Ο τρόπος ζωής του είναι ο τρόπος ζωής ενός καλλιτεχνικού ανθρώπου. Εγώ έχω οικογένεια, σταθερές παρέες, ο αδερφός μου καμιά σχέση. Έκανε παρέα με ανθρώπους του σιναφιού, ξενυχτάνε μετά τις παραστάσεις, κοιμούνται το πρωί. Είναι γνωστό το modus vivendi. Είναι ένας άνθρωπος ήπιος, πολύ αξιόλογος. Τον θαύμαζα. Φοβερό μυαλό, βιβλιοφάγος, εγώ ήμουν πιο επιπόλαιος. Θαυμάζαμε τον πατέρα μας (…) Έφυγε νωρίς, αλλά ήταν πολυσχιδής, εξέδωσε πολλά βιβλία, ένας πνευματικός άνθρωπος παλαιάς κοπής. Είχαμε πολύ καλό οικογενειακό περιβάλλον. Μεγαλώσαμε μέσα στα βιβλία, με διάφορες προσλαμβάνουσες».

Πρόεδρος: Τις σχέσεις του αδελφού σας τις ξέρατε;

Μάρτυρας: Όχι σε βάθος. Δεν λέγαμε τα προσωπικά μας. Υπήρχε πάντα μεταξύ μας μια υπόγεια επικοινωνία, χωρίς να μιλήσουμε καταλαβαινόμαστε. Στην προφυλάκισή του, είχαμε μια άριστη επικοινωνία μέσα από αυτούς τους σιωπηλούς διαύλους.

Πρόεδρος: Ήρθατε πιο κοντά δηλαδή;

Μάρτυρας: Ήμασταν κοντά. Απλά είχαμε άλλες παρέες, άλλο τρόπο ζωής.

Πρόεδρος: Παρέες του ξέρετε;

Μάρτυρας: Επιφανειακά.

Πρόεδρος: Είχε αντιπαλότητες;

Μάρτυρας: Πολλές. Στο πλαίσιο του αλληλοσπαραγμού που υπάρχει στο θέατρο. Υπήρχαν έντονες και υφέρπουσες αντιπαλότητες, που εκδηλώθηκαν όταν τους δόθηκε το πεδίο, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2021. Πήρε μια σχεδόν υστερική χροιά, ένα φανατισμό πρωτόγνωρο και κατέδειξε κάποιες δυναμικές. Είναι σαφές.

Πρόεδρος: Φτάνουν αυτές σε σημείο, ώστε να κατασκευαστεί μια σκευωρία; Γιατί μόνο στο συγκεκριμένο άτομο εκδηλώθηκε ο σπαραγμός;

Μάρτυρας: Εκδηλώθηκε και με άλλους. Στον αδερφό μου ήταν προσωπικό, έχουν να κάνουν με την ταυτότητά του, την πολιτική και ιδεολογική. Από την πρώτη στιγμή, με τον κοινό νου, αμέσως από τα αμυδρά αρχικά στοιχεία κατάλαβα ότι ήταν κατασκευασμένο και μάλιστα όχι καλά. Απλά ήταν η συγκυρία τέτοια, που ήταν ευεπίφορο το πεδίο γι’ αυτές τις καταγγελίες. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σκευωρία, υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά αποδείξεις.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για το εάν διαθέτει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται περί σκευωρίας και κατασκευασμένης υπόθεσης. «Τον Ιανουάριο του 2021 ξεκίνησαν κάποιες αναρτήσεις που έβαζαν στο κάδρο τον αδερφό μου. Άρχισαν να πυκνώνουν…» απάντησε ο κ. Λιγνάδης και συνέχισε, αναφερόμενος σε συλλογικότητα δημοσιογράφων που στράφηκαν εναντίον του αδελφού του: «Υπήρχαν σχόλια ανώνυμα που κυμβάλιζαν, αρνητικά σχόλια επιθετικά… Αυτό κορυφώθηκε στο τέλος του μήνα. Ο σκηνοθέτης Καρατζάς μιλούσε για έναν γνωστό παιδόφιλο, φωτογραφίζοντας τον αδερφό μου. Όλα αυτά εκκολάπτονται με ταχύτατους ρυθμούς».

Πρόεδρος: Αυτά ήταν ψευδή δηλαδή οπωσδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτό θα το κρίνετε εσείς. Αυτοί πάντως είχαν δεδομένη την ενοχή του. Μιλούσαν για παιδόφιλο βιαστή, ήταν βέβαιοι. Με ένα τοξικό περίβλημα, με κακοήθεια με πρωτόγνωρη επιθετικότητα. Οι ακαδημαϊκές σπουδές μου είναι κριτική λογοτεχνίας. Είναι εμφανέστατο ότι είναι μια κατασκευή.

Ο κ. Λιγνάδης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, μέλη του ΣΕΗ που κατασκεύασαν, όπως είπε, τη σκευωρία σε βάρος του αδελφού του, αλλά και σε συνηγόρους, της πολιτικής αγωγής. «Ήταν ευεπίφορο το κλίμα για εξόντωση προσωπικότητας και θεωρώ ότι υπήρχε σχεδιασμός» είπε.

Πρόεδρος: Για ποιον λόγο τόσοι άσχετοι άνθρωποι να στραφούν εναντίον του αδελφού σας;

Μάρτυρας: Δεν είναι άσχετοι. Είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος. Ο λόγος ήταν να ελέγξουν τον πολιτισμό. Απέβλεπαν στην εξόντωσή του δια βίου.

Πρόεδρος: Ο αδερφός σας ήλεγχε δηλαδή τον πολιτισμό; Μια συγκεκριμένη θέση είχε…

Μάρτυρας: Με συγχωρείτε κιόλας, αλλά αυτά είναι αυτονόητα.

Πρόεδρος: Για να σας ρωτάω, δεν είναι.

Μάρτυρας: Καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ήταν.

Πρόεδρος: Ο πολιτισμός είναι ευρύτατος. Γιατί επέλεξαν αυτόν;

Μάρτυρας: Είχε συγκεκριμένη ατζέντα καλλιτεχνική και πολιτική. Λέω την προσωπική μου άποψη. Θεωρήθηκε ως εναντίον της κατεστημένης κατάστασης. Ήθελε να δώσει έμφαση στην παιδευτική διάσταση του θεάτρου και όχι την πειραματική. Αυτά τα περί μοντερνισμού, κλπ…

Εισαγγελέας: Είπατε ότι είχατε στενή σχέση με τον αδελφό σας, αλλά τα προσωπικά του δεν τα γνωρίζετε. Δεν είναι οξύμωρο;

Μάρτυρας: Όχι. Την ερωτική πολιτεία του αδελφού μου και των δικών μου ανθρώπων, ούτε τη δική μου, δεν την έκανα αντικείμενο συζήτησης.

Εισαγγελέας: Είχατε επικοινωνία;

Μάρτυρας: Συχνή. Όταν είχαμε και παράσταση ήταν πυκνή, γιατί οχλούσα κι εγώ για θέματα επαγγελματικής φύσεως. Όταν ανέλαβε στο Εθνικό Θέατρο είχα κι εγώ μια θέση συμβούλου και καθηγητή, οπότε ήταν συχνή η επικοινωνία.

Εισαγγελέας: Πηγαίνατε σπίτι του; Κάνατε κοινές εξόδους;

Μάρτυρας: Κάναμε με θιάσους και κοινούς φίλους. Διακοπές κάναμε ενίοτε μαζί…

Εισαγγελέας: Συναναστρεφόταν νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Έκανε παρέα με μαθητές του. Ενηλίκους.

Εισαγγελέας: Ξέρατε αν φιλοξενούσε κόσμο;

Μάρτυρας: Δεν το γνώριζα. Δεν με ενδιέφερε.

Εισαγγελέας: Είχατε κλειδιά για το σπίτι του όμως.

Μάρτυρας: Όποτε χρειαζόταν τα χρησιμοποιούσα. Δεν πήγαινα χωρίς να ειδοποιήσω!

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως δεν γνωρίζει τους καταγγέλλοντες, παρά μόνο την μάρτυρα Γ.Κ. και αναφέρθηκε σε αντιπαλότητα που είχαν μέλη του ΣΕΗ με τον αδελφό του.

Η κατάθεση Παναγιωτάκη: «Είναι βίζιτες»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο είχε καταθέσει ο στενός φίλος, αλλά και συνεργάτης του κατηγορουμένου Διονύσης Παναγιωτάκης, ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε καθημερινή επαφή μαζί του. «Εμένα ο Δημήτρης από τότε που τον γνώρισα, τον εκτίμησα και τον αγάπησα και σαν φίλο. Κάνουμε διακοπές μαζί όλα τα χρόνια…» ανέφερε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Δεν υπήρχε καλοκαίρι που να μην έχουμε κάνει μαζί. Ο Δημήτρης έχει πολύ μεγάλη μόρφωση και για μένα και για την κόρη μου ήταν σπουδαίο. Πηγαίναμε οικογενειακά διακοπές».

Πρόεδρος: Με την ανάληψη της θέσης στο Εθνικό Θέατρο απέκτησε εχθρούς;

Μάρτυρας: Ο Δημήτρης ήταν και σε επιτροπές που περνούσαν φοιτητές σε δραματικές σχολές, έγινε διευθυντής της σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο. Ήταν φυσική εξέλιξη να γίνει καλλιτεχνικός διευθυντής. Δεν ήταν παράξενο.

Πρόεδρος: Ο ίδιος μπορεί με κάποια ενέργεια του να δημιούργησε αντιπαράθεση; Να μπήκε στο στόχαστρο συναδέλφων του;

Μάρτυρας: Υπήρξε αντιπαράθεση με το ΣΕΗ για τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά θεωρώ ότι τον αγαπάνε και τον μισούν όσο κάθε άνθρωπο.

Πρόεδρος: Τον Αύγουστο του 2015 που βρισκόσασταν;

Μάρτυρας: Όφειλα να καταθέσω την αλήθεια απέναντι στον φίλο μου και τον άνθρωπο που γνώριζα. Έψαξα στο κινητό μου και είδα φωτογραφίες και βίντεο στην παραλία στην Ιθάκη. Καταγγέλθηκε ότι στις 8 Αυγούστου του 2015 είναι στην Επίδαυρο και βιάζει, ενώ ήταν στην Ιθάκη. Δέχτηκα φοβερή επίθεση λες και είμαι βιαστής επειδή κατέθεσα την αλήθεια. Με απειλούσαν…

Ο μάρτυρας κατέθεσε πως από την 1η Αυγούστου του 2015 ο Δημήτρης Λιγνάδης βρισκόταν μαζί του, σε διακοπές στην Ιθάκη. «Είχε έρθει και ο αδελφός του και ένας ηθοποιός κάποια στιγμή. Μας έβλεπαν όλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και σε άλλο σημείο της κατάθεσής του είπε: «Δεν τον έχω δει ποτέ με ανήλικους. Αυτά τα ακούω αυτές τις ημέρες. Εγώ αυτό που ζούσα ήταν μια κανονική κατάσταση. Οι φίλοι του ήταν και φίλοι μας. Ήταν ηθοποιοί, φοιτητές θεατρικών σχολών. Ήταν και δικοί μας φίλοι».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι έμαθε από τα ΜΜΕ για τις καταγγελίες σε βάρος του φίλου του. «Κάποιοι έβλεπαν δικηγόρους ή άλλα πρόσωπα να λένε «όποιος έχει να κάνει καταγγελία ας έρθει μαζί μου»… Όμως δεν εμφανίστηκε κανείς που να έχει συνεργαστεί με το χώρο…» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Οι καταγγελίες θα έπρεπε να προέρχονται μόνο από άτομα του χώρου; Υπάρχει τέτοιο κριτήριο;

Μάρτυρας: Όχι, αλλά είναι άτομα που δεν είναι του χώρου, δεν τα γνωρίζει το περιβάλλον του, άρα μπαίνω σε σκέψεις. Αυτοί οι τύποι είναι βίζιτες. Οποιαδήποτε γυναίκα ή άντρας εμφανίζεται με αυτό τον τρόπο, προκλητικά, εγώ αυτό καταλαβαίνω. Όταν βάζεις φωτογραφίες και γράφεις «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι, ο κ@@@@ μου γεμίζει σιλικόνη».

Ένορκος ρώτησε στη συνέχεια τον μάρτυρα για το εάν είχε ακούσει φήμες κατά καιρούς για τον κατηγορούμενο, με εκείνον να απαντά πως άκουσε για πρώτη φορά λίγο πριν τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη. «Ιστορίες έχω ακούσει πολλές για πολλούς χώρους. Εγώ πάντως στο δικό μου το θέατρο 35 χρόνια δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Μου έχουν πει για προβληματικές συμπεριφορές» υποστήριξε.

Γιάννης Βλάχος (συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας): Με νεαρά ανήλικα άτομα έκανε παρέα, τον έχετε δει ποτέ;

Μάρτυρας: Όχι.

Γ. Βλάχος: Υπήρξε μάρτυρας που έκανε λόγο για τον «Λιγνάδη και τα παιδιά του»…

Μάρτυρας: Αν αναφερόταν σε μαθητές του, μπορεί.

Γ. Βλάχος: Υπάρχει η άποψη πως αυτή η υπόθεση είναι μία σκευωρία που στήθηκε από το ΣΕΗ, εσείς τι πιστεύετε;

Μάρτυρας: Δεν έχω ικανό το ΣΕΗ να κάνει τέτοιο μεγάλο πράγμα.

Γ. Βλάχος: Είπατε για βίζιτες, έχετε στοιχεία για συγκεκριμένους μάρτυρες;

Μάρτυρας: Όχι, σας λέω αυτό που είμαστε στη κοινωνία και γνωρίζουν όλοι.

Μαρία Κουρτεση: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον Λιγνάδη από την προσωπικότητα;

Μάρτυρας: Ένας χαρισματικός, γοητευτικός άνθρωπος. Όλοι οι καλλιτέχνες που έχουν μια πορεία πάνω από το μέτριο, είναι χαρισματικές προσωπικότητες.

Μ. Κουρτεση: Σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Καλός φίλος, μας έχει σταθεί πολύ και στα οικογενειακά μας.

Απαντώντας σχετικά με το εάν μπορεί να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο για τα περί σκευωρίας σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, ανέφερε: «Δεν είναι η θέση μου να απαντήσω σε αυτό. Έχω άποψη, δεν έχω γνώση».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε «ολόμουρλη» τη μάρτυρα Γ.Κ που κατέθεσε εις βάρος του κατηγορούμενου, λέγοντας πως «το Δρομοκαΐτειο δεν τη σώζει». «Μας κυνηγούσε στη Μύκονο, μας κυνηγούσε παντού. Κυνηγούσε τον Λιγνάδη, του ζητούσε να τον δει, οπουδήποτε πηγαίναμε ήταν εκεί. Μιλάμε για το τρελάδικο το κανονικό» ανέφερε ακόμη ο μάρτυρας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση