HomeΚΟΣΜΟΣΠούτιν: Οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης φταίνε για την άνοδο των τιμών στην ενέργεια

Πούτιν: Οι αποτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης φταίνε για την άνοδο των τιμών στην ενέργεια

Ο Ρώσος πρόεδρος μιλησε για την οικονομική κατάσταση της χώρας του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά την καθυστέρηση περίπου μιας ώρας, λόγω κυβερνοεπίθεσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβηκε στο βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης και μίλησε για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του μετά τις κυρώσεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως «επιβάλλει ξεδιάντροπα την ηθική και την κουλτούρα της, χειραγωγεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού και του Ολυμπιακού κινήματος», ενώ μιλώντας για τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως «συμπεριφέρονται σαν να μην παρατηρούν ότι υπάρχουν άλλα ισχυρά κέντρα στον κόσμο. Όταν κέρδισαν τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ διακήρυξαν τους εαυτούς τους αντιπροσώπους του Θεού στη Γη, άνθρωποι που δεν έχουν ευθύνες – μόνο συμφέροντα».

Στη συνέχεια, τόνισε πως οι δυσοίωνες προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία που ακούστηκαν στις αρχές της άνοιξης δεν επαληθεύτηκαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φήμες που κυκλοφόρησαν για την ισοτιμία δολαρίου – ρουβλιού και «άλλες δυτικές προβλέψεις αποτελούν μέρος του πληροφοριακού αγώνα κατά της Ρωσίας».

Αναφερόμενος στην εγχώρια οικονομία, ο Πούτιν σημείωσε ότι το 16,7% είναι ένας μεγάλος δείκτης πληθωρισμού, ωστόσο «οι αρχές θα εργαστούν για τη μείωσή του, η οικονομική δυναμική θα σταθεροποιηθεί».

«Ο οικονομικός αιφνιδιαστικός πόλεμος κατά της Ρωσίας δεν είχε καμία πιθανότητα επιτυχίας» συνέχισε ο Πούτιν, προβλέποντας ότι οι ανισότητες θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο στην Ευρώπη και, ως αποτέλεσμα, θα υπάρξει διάσπαση της κοινωνίας λόγω λαθών στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την πολιτική της κυριαρχία, «οι γραφειοκρατικές της ελίτ χορεύουν στο ρυθμό κάποιου άλλου, βλάπτοντας τον ίδιο τους τον πληθυσμό». Παράλληλα, είπε πως «μια αποτυχημένη ενεργειακή πολιτική συνέβαλε στην κλιμάκωση των τιμών στην Ευρώπη, η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, τα καύσιμα άρχισαν να ανεβαίνουν σε τιμές πολύ πριν από την ειδική επιχείρηση».

Ο Πούτιν δήλωσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, αλλά μόνο οι αρχές του Κιέβου θα αποφασίσουν πώς θα γίνει αυτό, «χωρίς να επικεντρωθούν στις επιθυμίες των ‘ιδιοκτητών’ τους από την άλλη πλευρά του ωκεανού». Ο Πούτιν σημείωσε, ακόμα, ότι «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικός προμηθευτής τροφίμων, τώρα έχουν γίνει καθαρός εισαγωγέας – τυπώνουν χρήματα και αγοράζουν τρόφιμα από όλο τον κόσμο».

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία και χρηματοδοτεί τη ρωσοφοβία στη χώρα.

Σχολιάζοντας την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανέφερε πως η απόφαση ήταν δύσκολη αλλά αναγκαστική και ότι «οι στρατιώτες του Κρεμλίνου υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Ρωσίας για ασφαλή ανάπτυξη» ενώ η επιχείρηση έχει σκοπό «να υπερασπιστεί τον λαό της περιοχής του Ντονμπάς» και ότι «όλα τα καθήκοντά της θα εκπληρωθούν».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση