HomeHL-9Κυριάκος Πιερρακάκης: «Από την Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησαν καινοτόμα προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης»

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Από την Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησαν καινοτόμα προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης»

Πιλοτικές εφαρμογές και δυναμική συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας στην ψηφιακή εποχή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από την Περιφέρεια Κρήτης ξεκίνησε ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα ψηφιακής διακυβέρνησης, όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Διεύθυνση Μεταφορών Ηρακλείου, αναφερόμενος στις πιλοτικές εφαρμογές για τα διπλώματα οδήγησης που ξεκίνησαν από την Κρήτη και υιοθετήθηκαν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει δυναμική και για περαιτέρω καινοτόμες δράσεις σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης.

«Επισκεπτόμαστε τον Περιφερειάρχη και είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης. Από δω ξεκίνησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα στο οποίο συνεργαστήκαμε και αφορά την ανανέωση της άδειας οδήγησης μέσα από το gov.Gr.

Είναι ένα παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής και υπάρχουν πολλά άλλα αντίστοιχα. Οι Υπηρεσίες αυτές ξεκίνησαν από εδώ πιλοτικά και είμαστε απολύτως ανοικτοί να σχεδιάσουμε και στη συνέχεια πολλά προγράμματα μαζί», τόνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός.


Ικανοποιημένοι για όσα έχουν γίνει στην ψηφιοποίηση

Καλοσωρίζοντας τους υπουργούς και τους βουλευτές στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σ’ ένα χώρο όπου σε μια κοινή προσπάθεια, έχουμε προχωρήσει, κάνοντας σημαντικά βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την βοήθεια που είχαμε από τους υπουργούς γιατί δίνουμε ένα καλό παράδειγμα για το πως πρέπει να εξυπηρετείτε ο πολίτης. Με αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση του κράτους μόνο ικανοποιημένοι μπορούμε να νιώθουμε ως Έλληνες», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

20220617_pierrakakis_kriti_perifereia_1

Στην διάρκεια της επίσκεψης τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θεόδωρος Λιβάνιος, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί και στελέχη της Περιφέρειας, ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και αφορούν το νέο μοντέλο λειτουργίας, την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου καθώς και την απλούστευση διαδικασιών.

20220617_pierrakakis_kriti_perifereia_9

 «Η Κρήτη στην ψηφιακή εποχή»

Εκτός όμως από την επίσκεψη στην Διεύθυνση Μεταφορών, η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με θέμα «η Κρήτη στην Ψηφιακή Εποχή», την οποία συντόνισε ο Περιφερειάρχης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την στήριξη των Πανεπιστημίων και της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο και της λειτουργίας του μεγαλύτερoυ DataCenter στην Ελλάδα με την επωνυμία «Κνωσός 2» που γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

20220617_pierrakakis_kriti_perifereia_6

«Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και ενσωματώθηκε στο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην έναρξη της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως «το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει επίκεντρο τον πολίτη.

Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 ενσωματώνει τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία».

20220617_pierrakakis_kriti_perifereia_4

Τόσο ο Υπουργός που παρουσίασε το Data Centerόσο και ο Υφυπουργός που αναφέρθηκε αναλυτικά στις «έξυπνες πόλεις» έδωσαν το στίγμα του μεγάλου μετασχηματισμού και της ανάπτυξης που συνεπάγεται η αναβάθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης σε Αυτοδιοικητικούς, τοπικούς, εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Μ. Σενετάκης και Γ. Κεφαλογιάννης, Δήμαρχοι της Ανατολικής Κρήτης καθώς και Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

20220617_pierrakakis_kriti_perifereia_2

Συνάντηση στη Λότζια

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, στη Λότζια.

Παρευρέθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο   Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου & Τουρισμού Γιώργος Σισαμάκης και η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού.

Ο Υπουργός βρέθηκε στο Δήμο στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το νέο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

dimarchos-irakliou-pierrakakis-f2

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει για τους 17 μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Ηρακλείου και Χανίων, με συνολικό προϋπολογισμό 320 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 19 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην Κρήτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων και της Περιφέρειας έως το 2025.

Ο Δήμος Ηρακλείου με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει,  αναμένεται να λάβει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα  περίπου 5 εκ ευρώ.

dimarchos-irakliou-pierrakakis-f1

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ηρακλείου  ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την έναρξη της πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ψηφιακή επανάσταση που έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την απλοποίηση των συναλλαγών  του με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στον Δήμο Ηρακλείου έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ενώ παράλληλα διεκδικούμε τη συμμετοχή μας σε κάθε σχετικό πρόγραμμα ή χρηματοδοτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο  για να ολοκληρώσουμε τη μετάβασή μας στην ψηφιακή εποχή.

Ως εκ τούτου ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό για τις δυνατότητες που προσφέρει στους Δήμους το μεγάλο πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού “Έξυπνες Πόλεις” στο οποίο έχουμε ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Σκοπός μας ήταν και παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους».

Διαφήμιση
Διαφήμιση