HomeHL1-WorldΕπιμένει στην προκλητική ρητορική ο Ερντογάν: Έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα

Επιμένει στην προκλητική ρητορική ο Ερντογάν: Έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα

Μητσοτάκης: Σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ και ενώ όλα έδειχναν πως η Τουρκία όδευε σε μια αλλαγή στάσης, ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού.

Ο Τούρκος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνεδριάσεις του στρατηγικού συμβουλίου με την Ελλάδα, τόνισε με αυστηρό ύφος: «Αφήστε την Ελλάδα να φροντίσει τον εαυτό της από εδώ και πέρα».

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξαχθεί φέτος η Συνεδρίαση Στρατηγικού Συμβουλίου με την Ελλάδα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει από εδώ και πέρα να προσέχει.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως δεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Εξέφρασα έντονα τις αντιδράσεις μου για τη διαδικασία και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι έχουμε τελειώσει τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη ανάπαυλα. Η Ελλάδα ας προσέχει από εδώ και πέρα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μητσοτάκης: Σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κύπρο στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι έχει δίκιο όταν λέει ότι «η άμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις είναι το Διεθνές Δίκαιο».

Και συνέχισε: «Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν».

Ερντογάν: Η Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορική και πράξεις που θα την κάνουν να μετανιώσει

Επιπλέον, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αναφέρει πως, σε δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της άσκησης Έφεσος-2022, ο πρόεδρος Ερντογάν προειδοποίησε ξεκάθαρα την Αθήνα για τα νησιά του Αιγαίου.

«Όπως και πριν από έναν αιώνα, η Ελλάδα πρέπει να μείνει μακριά από τα όνειρα, τη ρητορική και τις πράξεις που θα την κάνουν να μετανιώσει, και θα κρατήσει το μυαλό της. Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά», δήλωσε ο Ερντογάν.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση