HomeΚΡΗΤΗΟλοκληρώθηκε η τοποθέτηση παγίδων για τον Δάκο στα Χανιά

Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση παγίδων για τον Δάκο στα Χανιά

Σε σχεδόν όλους τους ελαιώνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2022, από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Παγίδες για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού αναρτήθηκαν την 26/5/2022 στην συντριπτική πλειονότητα των ελαιοκομικών περιοχών ενώ μέχρι και σήμερα η παγιδοθεσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η χρονιά είναι αρκετά πιο όψιμη σε σχέση με το 2021. Ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός ξεκινάει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στην δυτική παραλιακή (πρώιμη) ζώνη του Δήμου Κισσάμου ενώ στα μέσα της εβδομάδας θα ξεκινήσει και στις υπόλοιπες πρώιμες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας εφόσον ικανοποιούνται τα κριτήρια έναρξης των δολωματικών ψεκασμών και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Παρακαλούνται οι παραγωγοί να έχουν ανοικτά τα αγροκτήματά τους και να παρευρίσκονται σε αυτά ώστε να έχουμε αποτελεσματικότερο έλεγχο των ψεκασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις τοποθεσίες ψεκασμού να απευθύνονται στον αρχιεργάτη του εκάστοτε συνεργείου ψεκασμού. Επίσης παρακαλούνται οι βιοκαλλιεργητές να σημαίνουν εμφανώς τα αγροκτήματά τους και να ενημερώνουν τους αρχιεργάτες.

Η εκτίμηση της καρποφορίας της ελιάς, από το προσωπικό της υπηρεσίας, έχει ολοκληρωθεί στην ζώνη της κορωνέικης ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη στην ζώνη της ορεινής τσουνάτης.

Γενικά, η καρπόδεση στην κορωνέικη είναι πολύ ικανοποιητική με την συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της βόρειας παραλιακής ζώνης και σε μεγάλο τμήμα της μεσοπρώιμης να εμφανίζει πολύ υψηλή καρποφορία.

Σημαντική είναι η καρποφορία της κορωνέικης και στις υπόλοιπες περιοχές παρόλο που λόγω του μεγέθους της περυσινής παραγωγής αναμενόταν χαμηλότερη φέτος. Στην τσουνάτη παρά την ικανοποιητικότατη ανθοφορία η καρπόδεση είναι πολύ χαμηλή.

Πιθανά σε αυτό να συντέλεσαν οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του Μαΐου κατά την διάρκεια της άνθισης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η τσουνάτη είχε καρποφορία την περυσινή χρονιά (παρενιαυτοφορία).

Για τις περιοχές με σχετικά χαμηλή καρποφορία που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επισημαίνουμε ότι η χαμηλή καρποφορία, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του δακοπληθυσμού, είναι πολύ δύσκολο να διασωθεί. Η υπηρεσία μας καταβάλλει μέγιστες προσπάθειες για την όσο το δυνατό καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος.

Παρόλα αυτά καλούνται οι παραγωγοί να μην εφησυχάζουν, να παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους και να συνεργάζονται με την υπηρεσία μας ώστε σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί να προβούν και σε ιδιωτικές επεμβάσεις πάντα με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και ακολουθώντας τα αναγραφόμενα στην ετικέτα των χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων και την σχετική νομοθεσία που αφορά στην χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2022/.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιόκαρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι).

Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43-56.

Διαφήμιση
Διαφήμιση