HomeΚΡΗΤΗSAFENET: Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της βίας μέσω διαδικτύου σε νεαρά κορίτσια

SAFENET: Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της βίας μέσω διαδικτύου σε νεαρά κορίτσια

Φορέας υλοποίησης ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H δημιουργία δικτύου ασφαλείας για την αντιμετώπιση της έμφυλης διαδικτυακής βίας και υποστήριξης των κοριτσιών-θυμάτων βίας είναι ο στόχος του έργου «SAFENET» που θα υλοποιήσει ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου», στο πλαίσιο του προγράμματος «Active citizens Fund».

Η επίτευξη του στόχου θα γίνει μέσω δράσεων που θα αφορούν α) στην ανάπτυξη ικανοτήτων των σχολικών επαγγελματιών στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον και β) ευαισθητοποίησης των γονέων και της οικογένειας και των αγοριών και κοριτσιών ως νέας γενιάς χρηστών της τεχνολογίας για το φαινόμενο και τη διαχείριση αποκάλυψης της βίας.

Εταίροι του έργου είναι το KUN – Centre for Equality and Diversity (Νορβηγία) και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών ΙΑΚΕ (Ελλάδα) και στο πλαίσιό του θα δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο αναφοράς και υποστήριξης θυμάτων έμφυλης διαδικτυακής βίας το οποίο θα διαχυθεί σε στελέχη πρώτης γραμμής στην Ελλάδα και την Νορβηγία.

Επιπλέον, θα διαμορφωθούν οδηγίες για τους γονείς και το υποστηρικτικό τους περιβάλλον σε σχέση με το φαινόμενο ενώ όλες οι παρεμβάσεις θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα ενεργειών εκπαίδευσης και διάχυσης στις σχολικές κοινότητες αλλά και την κοινωνία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέες γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακοποίησης και παρενόχλησης στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 73% των γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή διαδικτυακής βίας. Έρευνες έχουν δείξει επίσης το πολύ χαμηλό επίπεδο αντίληψης των εκπαιδευτικών αλλά κυρίως των γονέων σε σχέση με το φαινόμενο.

Επιπλέον, η έρευνα έχει καταδείξει την αδυναμία των στελεχών πρώτης γραμμής στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών, ένα κενό το οποίο καλείται να καλύψει το SAFENET.

Περισσότερες πληροφορίες στη ιστοσελίδα του Έργου: www.activecitizensfund.gr.

Διαφήμιση
Διαφήμιση