HomeHL-GreeceΤο στοίχημα Μητσοτάκη με το νέο ΕΣΠΑ

Το στοίχημα Μητσοτάκη με το νέο ΕΣΠΑ

Η περιοδεία στη Μεσσηνία και ο χαιρετισμός στο αναπτυξιακό συνέδριο για τους κοινοτικούς πόρους. Οι ενισχύσεις για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα. Οι εκλογές και οι… κεντρώοι ψηφοφόροι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Ελλάδα «της επόμενης μέρας», όπως την οραματίζεται και δεσμεύεται εφόσον επανεκλεγεί, θα περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σημερινή περιοδεία του στη Μεσσηνία.

Με έντονο το προεκλογικό άρωμα και επιμένοντας στο θετικό αφήγημα, σε συνδυασμό με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός -σίγουρα όχι τυχαία- θα απευθύνει χαιρετισμό στο αναπτυξιακό συνέδριο για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μέσω αυτού, θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία διαθέσιμοι πόροι 26,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ είναι η συμμετοχή της Ε.Ε.

Ποσά τα οποία θα χρησιμοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης, ως βασικά επιχειρήματα για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας της χώρας μας, παρά τις έκτακτες κρίσεις αρχικά της πανδημίας και τώρα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

«Ο δωδεκαετής κύκλος μεγάλης ταλαιπωρίας και πόνου για την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες ουσιαστικά κλείνει πια», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στον ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Θα δώσει εξάλλου έμφαση στις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας, επισημαίνοντας μια σειρά από νέες δράσεις και έργα που θα δώσουν άλλη μορφή στη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για τη στήριξη των πολιτών, με πιο χαρακτηριστικές αυτήν στην ηλεκτρική ενέργεια και το άνοιγμα της πλατφόρμας για επιστροφή αναδρομικής «υπερβάλλουσας δαπάνης», αλλά και στα καύσιμα, με τις μέχρι τώρα αλλά και τις νέες στοχευμένες παρεμβάσεις που ετοιμάζονται.

«Επειδή ούτε οι πόροι είναι ατελείωτοι, ούτε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει αυτό, οφείλουμε ορθολογικά να αξιοποιούμε τους πόρους που έχουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας: «Αυτήν την ώρα, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, με ορίζοντα ενός επιπλέον τριμήνου και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μεγαλώσουμε και την περίμετρο των δικαιούχων».

Διαπιστώσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου «πετά το γάντι» και στην Ευρώπη για τη στάση της στο θέμα της ακρίβειας, θεωρώντας αναγκαίο αυτή «να δώσει και μια απάντηση, που να έχει και οικονομική διάσταση».

Να προχωρήσει δηλαδή από την περιγραφή της λύσης του προβλήματος, από τις διαπιστώσεις, σε ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες να έχουν και άλλα περιθώρια, ενδεχομένως και άλλους πόρους, για ακόμα μεγαλύτερες παρεμβάσεις στήριξης στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο της σημερινής του περιοδείας, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης το Αεροδρόμιο Καλαμάτας, καθώς και τα δημαρχεία Μεσσήνης και Καλαμάτας, αναζητώντας να διατηρήσει ή να κερδίσει την εμπιστοσύνη -κατά βάση- των κεντρώων ψηφοφόρων.

«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, ειδικά για τα μεγάλα κόμματα», επανέλαβε στην προχθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, σημειώνοντας: «Αλλά θα ήταν καλό να προσδιορίσουμε πάλι τι εννοούμε ‘’κέντρο’’.

Νομίζω αυτό το οποίο είναι, αν έπρεπε να περιγράψω τον κεντρώο ψηφοφόρο, αυτόν ο οποίος στην ιδεολογική κλίμακα από το 1 έως το 10 τοποθετείται ας πούμε στο 5, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά.

Πιστεύω ότι βασικά ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας αλλά και ενός κράτους το οποίο πρέπει να παρεμβαίνει και να έχει μια ισχυρή παρουσία όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Πιστεύω ότι είναι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, γιατί ο υγιής, διεκδικητικός πατριωτισμός αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που σε κάθε περίπτωση συμβαδίζει απόλυτα με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Και τελικά είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν πρακτικές λύσεις. Δηλαδή, πείτε μου εσείς, αν η ψηφιοποίηση του κράτους είναι κεντρώα, δεξιά ή αριστερή πολιτική.

Είναι μια πολιτική η οποία έχει την αποδοχή του 80% της ελληνικής κοινωνίας. Άρα είναι μια πολιτική κοινής λογικής».

 Φίλιππος Πανταζής
 euro2day.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση