HomeHL-WorldΤουρκία: Στέλνει non paper σε ξένες πρεσβείες με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της για Αιγαίο και βάσεις ΗΠΑ

Τουρκία: Στέλνει non paper σε ξένες πρεσβείες με τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της για Αιγαίο και βάσεις ΗΠΑ

Στο non paper, αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της διαρκούς προκλητικότητας από πλευράς Τουρκίας, η Άγκυρα διακινεί στις ξένες πρεσβείες ένα non paper με ανυπόστατες θέσεις.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Οpen έφερε στο φως της δημοσιότητας το συγκεκριμένο non paper, με το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να στηρίξει τις αδιανόητες θέσεις και τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρθηκε σχετικά, η Άγκυρα διανέμει το δισέλιδο έγγραφο με 16 σημεία στις ξένες πρεσβείες για να δικαιολογήσει γιατί ακύρωσε το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, τη συνάντηση δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που γινόταν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

Στο non paper, μεταξύ άλλων:

Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι απειλεί για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ είναι γνωστό ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Σε άλλο σημείο του, η Τουρκία υποστηρίζει ότι γίνονται παραβιάσεις από τα ελληνικά μαχητικά, ενώ είναι γνωστό ότι το Πεντάγωνο έχει καταγράψει δεκάδες παραβιάσεις καθημερινά από τουρκικά μαχητικά. Στις 27 Απριλίου, μάλιστα, είχαν καταγραφεί 141 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά.

Τρίτο σημείο του non paper είναι ότι η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας στρέφονται εναντίον της γειτονικής χώρας, ενώ η Αθήνα επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Ακόμη, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα για επιστροφή μεταναστών χρησιμοποιώντας τον όρο «pushbacks», κάνοντας λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στην Αχρίδα και θα συμμετάσχει σε φόρουμ των Πρεσπών, ενώ έχει απαντήσει ότι θα λάβει μέρος και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται καμιά διμερή συνάντηση.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση