HomeHL-WorldFinancial Times: Η Τουρκία απέρριψε πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή συνάντηση με Φινλανδία-Σουηδία

Financial Times: Η Τουρκία απέρριψε πρόταση του ΝΑΤΟ για τριμερή συνάντηση με Φινλανδία-Σουηδία

Σαφείς προτάσεις ζητεί η Τουρκία από Φινλανδία-Σουηδία, πριν συζητήσει με τις δύο χώρες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε να λάβει γραπτή απάντηση στα αιτήματα της Άγκυρας, βγήκε στη δημοσιότητα ρεπορτάζ των «Financial Times» που ρίχνει περισσότερο φως στην τουρκική στάση, επικαλούμενο πληροφορίες από μη κατονομαζόμενες πηγές με γνώση του θέματος.

Σαφείς προτάσεις ζητεί η Τουρκία από Φινλανδία-Σουηδία, πριν συζητήσει με τις δύο χώρες

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το ΝΑΤΟ προσκάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει σε τριμερή διαπραγμάτευση με τις δύο χώρες, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με στόχο την εύρεση λύσης στο βέτο της Άγκυρας απέναντι στις αιτήσεις των σκανδιναβικών χωρών για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Η Άγκυρα ζήτησε σαφείς προτάσεις από Ελσίνκι και Στοκχόλμη, οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανησυχίες της για τη δραστηριότητα που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική», πριν αποφασίσει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα, που επικαλούνται τρία άτομα με γνώση των συζητήσεων.

Μια συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη μεταξύ αξιωματούχων από τις τρεις χώρες και με συντονιστή ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ δεν πραγματοποιήθηκε, πρόσθεσε ένα από τα τρία άτομα.

Δυσκολεύει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ η στάση της Τουρκίας

Η κίνηση αυτή της Τουρκίας να απορρίψει την πρόσκληση αναμένεται να αναγκάσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να επιχειρήσουν την επίτευξη συμφωνίας μέσω διμερών συζητήσεων με την κάθε χώρα, ξεχωριστά, σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, χθες, Τρίτη, μίλησε για την ανάγκη εύρεσης λύσης στο ζήτημα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να «παγώσουν» οι αιτήσεις ένταξης. Εξάλλου, και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, έχει δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα προχωρήσει με την ένταξή της χωρίς να εγκριθεί και η ένταξη της Σουηδίας.

Απρόθυμη η Τουρκία να συζητήσει με Φινλανδία και Σουηδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μίλησε στους «Financial Times» και είπε ότι μια τριμερής συνάντηση Φινλανδίας-Σουηδίας-Τουρκίας, με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της Συμμαχίας, θα ήταν «ο απώτερος στόχος», αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Ο ίδιος αξιωματούχος έκανε λόγο για απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει σε τέτοιες συζητήσεις και για έλλειψη σαφήνειας γύρω από τις απαιτήσεις της Άγκυρας σχετικά με τις αιτήσεις ένταξης των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί τριμερείς συνομιλίες, είπε ότι αυτή την εβδομάδα ότι «έχουμε μια διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές».

«Πρέπει να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμέναμε αρχικά».

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση