HomeΚΡΗΤΗΠαγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Στο Νοσοκομείο Χανίων το 55% των μονάδων αίματος είναι εθελοντικές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Εθελοντισμός αποτελεί ισχυρό αντίδοτο στον ατομικισμό, στην εσωστρέφεια, και στην κοινωνική απομόνωση. Ο άνθρωπος που πρεσβεύει τον Εθελοντισμό κατανοεί τις ανάγκες των συνανθρώπων του και του κοινωνικού συνόλου, σέβεται την διαφορετικότητα, , ανεξαρτήτως χρώματος, γένους, φυλής ή θρησκείας και βοηθάει με ανιδιοτέλεια.

Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μια πράξη Προσφοράς και Αγάπης απέναντι στον Συνάνθρωπο και αποτελεί το μεγαλύτερο φυτώριο Εθελοντών και «ο Εθελοντισμός στην υγεία και την περίθαλψη, ανάγεται σε ελπίδα του μέλλοντος» (Barondess, J.A. 1983: Voluntary Clinical faculty. The Hope of the Future?

Η Ελλάδα είναι Πρώτη στην Ευρώπη σε δωρεά αίματος αναλογικά με τον πληθυσμό , αλλά δυστυχώς ταυτόχρονα είναι και πρώτη στην κατανάλωση, χρησιμοποιώντας όχι μόνο το σύνολο των ποσοτήτων αίματος που δωρίζουμε, αλλά εισάγοντας κιόλας.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα οφέλη της αιμοδοσίας δεν αφορούν μόνο τον λήπτη αλλά και τον δότη, τόσο σε επίπεδο σωματικής, όσο και ψυχικής υγείας, καθώς μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική αιμοδοσία με μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η παγκόσμια κοινότητα, αναγνωρίζοντας την επιστημονική προσφορά του Γερμανού γιατρού Κarl Landsteiner, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τα ρέζους και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη, επέλεξε τη 14η Ιουνίου, ημέρα γέννησής του, ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Γιορτάζουμε αυτήν την τόσο σημαντική μέρα δίνοντας αίμα – προσφέροντας ζωή. Γιορτάζουμε αυτήν την τόσο σημαντική μέρα για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας και για να τιμήσουμε ΟΛΟΥΣ τος εθελοντές αιμοδότες.

«Στο τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων το 55% των μονάδων αίματος είναι εθελοντικές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας»,
αναφέρει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση