HomeΚΟΣΜΟΣΣυνάντηση Κοβάτσεφσκι και Ερντογάν – Έμφαση στις οικονομικές σχέσεις

Συνάντηση Κοβάτσεφσκι και Ερντογάν – Έμφαση στις οικονομικές σχέσεις

Οι εμπορικές ανταλλαγές των δύο χωρών διευρύνονται συνεχώς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στην Κωνσταντινούπολη, κατά την οποία επισημάνθηκαν από κοινού οι παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τους ίδιους στόχους σχετικά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, για τους οποίους βασικοί παράγοντες είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία, με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των υποδομών.

Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν «άριστες» τις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας.

Οι εμπορικές ανταλλαγές της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία διευρύνονται συνεχώς και από την 8η θέση που καταλάμβανε η τελευταία το 2020, το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατέλαβε την 6η θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Βόρειας Μακεδονίας. Όσον αφορά τις χώρες με τις περισσότερες ξένες επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία βρίσκεται στην 5η θέση.

Από την πλευρά του, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την υποστήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η οποία όσον αφορά την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση, με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία αποδείχθηκε πολύτιμο αγαθό για την ασφάλεια και την ασφάλεια της χώρας και της περιφέρειας.

Ακόμη, Ερντογάν και Κοβάτσεφσκι επισήμαναν ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία συνεχίζουν την εξαιρετικά καλή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, όπως και με την κοινή συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι απηύθυνε πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη Βόρεια Μακεδονία, ως συνέχεια όλων των άλλων επισκέψεων υψηλού επιπέδου και να ενθαρρύνει τα πολυάριθμα σχέδια που αναλαμβάνονται για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται από την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρακολούθησε το ιστορικό συλλείτουργο που τελέστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Στέφανο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με το οποίο επισφραγίστηκε στην πράξη η αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας και της επιστροφής στην κανονικότητα της επί 55 χρόνια χαρακτηρισμένης ως σχισματικής ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση