HomeHL-CultureΝικόλαος Δεληγιώργης: Πέθανε ο εκδότης των περιοδικών «Μανίνα» και «Δυναμικό Αγόρι»

Νικόλαος Δεληγιώργης: Πέθανε ο εκδότης των περιοδικών «Μανίνα» και «Δυναμικό Αγόρι»

Σε ηλικία 85 ετών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο εκδότης Νικόλαος Δεληγιώργης. Ο Νίκος Δεληγιώργης ο οποίος είχε λανσάρει τα θρυλικά περιοδικά «Μανίνα» και «Δυναμικό Αγόρι», όπως έκανε γνωστό ο γιος του, Αλέξανδρος.

Η ανάρτηση του γιου του

«Καλό Ταξίδι πατέρα. Παρακαταθήκη για όλο τον κόσμο τα περιοδικά σου ΜΑΝΙΝΑ, ΑΓΟΡΙ, ΒΑΒΟΥΡΑ, ΠΑΤΤΥ, ΤΡΟΥΕΝΟ, ΓΚΟΛ. Για εμάς η φροντίδα σου, η αγάπη σου και το ανεπανάληπτο σου χιούμορ. Θα τα λέτε με τους φίλους σου εκεί ψηλά και θα μας πειράζετε», έγραψε ο γιος του Νικόλαου Δεληγιώργη, Αλέξανδρος.

Ποιος ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης

Ο Νικόλαος Δεληγιώργης είχε γεννηθεί στον Πειραιά στις 14 Μαΐου 1937 και ήταν εκδότης περιοδικών και συν-δημιουργός, μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο, δύο εκ των πιο δημοφιλών κόμικς στις δεκαετίες του ’70 και ’80, των Μανίνα (για κορίτσια) και Δυναμικό Αγόρι (αργότερα έγινε σκέτο… Αγόρι).

Το 1971 ο Νικόλαος Δεληγιώργης εξασφάλισε από την «Ελλάς Πρες» του κ. Γιώργου Σγούρα (που διέθετε δικαιώματα εικονογραφημένων) βρετανικές ποδοσφαιρικές σειρές και συνδημιούργησε το «Γκολ» (που επανεκδόθηκε και πολύ αργότερα).

Τον Ιούνιο του 1972 εξέδωσε μαζί με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαζαίο τη Μανίνα, αρχικά σε μεγάλο σχήμα, που έφθασε να πουλάει περισσότερα από 100.000 φύλλα εβδομαδιαίως.

Ακολούθησαν το εβδομαδιαίο Αγόρι και τα 15θήμερα Τρουένο και Πάττυ. Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 εξέδωσε τη Βαβούρα, (εβδομαδιαίο για παιδιά με ανεπτυγμένο χιούμορ) και τη δεκαετία του 1990 το Γκάρφιλντ.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την… Βαβούρα

Η Βαβούρα υπήρξε πολυθεματικό ελληνικό περιοδικό κόμικς της δεκαετίας του ’80.

Το περιοδικό πρωτοκυκλοφόρησε το 1981 και ήταν αρχικά δεκαπενθήμερο, στη συνέχεια όμως έγινε εβδομαδιαίο και κυκλοφορούσε κάθε Παρασκευή. Είχε σαν υπότιτλο το «εβδομαδιαίο περιοδικό της πλάκας» και περιείχε ένα πλήθος από μικρές χιουμοριστικές ιστορίες συνήθως μιας ή δύο σελίδων, οι οποίες ήταν κυρίως αγγλικής προέλευσης.

Το εξώφυλλο ήταν έγχρωμο και το εσωτερικό του ασπρόμαυρο.

Οι ιστορίες ήταν μεταφράσεις από τα Αγγλικά περιοδικά Beano, Buster και άλλα. Δεν έλειπαν και αναδημοσιεύσεις από Ισπανικά κόμικς, όπως οι Zippy y Zappe και εξώφυλλα με τους Αντιρίξ και Συμφωνίξ, και η Οδός Τρέλλας 13 Μεγάλο χαμόγελο (13, Rue del Percebe) του Francisco Ibáñez Talavera, που βρισκόταν στο οπισθόφυλλο κάθε τεύχους.

Η «Βαβούρα» σημείωσε τεράστια επιτυχία στο νεαρό κόσμο της εποχής και ξεχώριζε από τα άλλα περιοδικά για το παρανοϊκό χιούμορ του. Η κυκλοφορία του συνέχισε μέχρι που πλησίασε τα 400 τεύχη (σε δύο περιόδους έκδοσης).

Εκδότης του ήταν ο Νικόλαος Δεληγιώργης και Διευθυντής ο Κώστας Μπαζαίος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση