HomeHL-Economy«Φουσκώνει» η επιδότηση στα καύσιμα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

«Φουσκώνει» η επιδότηση στα καύσιμα: Διευρύνονται οι δικαιούχοι

Ποια μέτρα – “ανάχωμα” στην ακρίβεια προκρίνονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας, το πολύ έως τις αρχές της επόμενης, ανακοινώνει η κυβέρνηση νέο πακέτο μέτρων που φιλοδοξεί να λειτουργήσουν ως «ανάχωμα» στην ακρίβεια στα καύσιμα. Με τις τιμές στις αντλίες των πρατηρίων να έχουν πάρει «φωτιά», το Μαξίμου έχει βάλει στο τραπέζι διάφορα σενάρια για την στήριξη των πολιτών στο συγκεκριμένο πεδίο. Εκείνα όμως που φαίνεται πως προκρίνονται είναι εκείνα που βρίσκονται ήδη σε ισχύ, όμως «ενισχυμένα» και διευρυμένα.

Έτσι, σε αυτή την φάση, παρέμβαση αναμένεται να έχει δύο σκέλη, αυτά δηλαδή της απευθείας επιδότησης των καυσίμων των καταναλωτών με ποσό μάλιστα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κύκλο όταν και διαμορφωνόταν περίπου στα 40 ευρώ (Fuel Pass), όσο και επιδότηση του diesel (πετρελαίου κίνησης) στην αντλία.

 «Φουσκωμένη» η επιδότηση – Διευρυμένα τα κριτήρια

Αμφότερες οι παρεμβάσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις προϋπάρχουσες. Η μεν επιδότηση του καυσίμου διαμορφωνόταν σε 40 – 55 ευρώ (τα ποσά ήταν χαμηλότερα για τα δίκυκλα), ενώ η μείωση της τιμής του diesel στην αντλία περίπου στα 15 λεπτά /λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει την επέκταση του fuel pass και μετά την 30ή Ιουνίου με «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι της κάρτας καυσίμων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων

Με «φόντο» τις τιμές των καυσίμων που κυριολεκτικά έχουν πάρει «φωτιά» και «πετάνε» από ρεκόρ σε ρεκόρ, το Υπουργείο Οικονομικών αναζητά τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για διαμορφώσει το νέο «πακέτο» ενίσχυσης νοικοκυριών και επαγγελματιών τους επόμενους μήνες.

Πάντως, αυτή την στιγμή στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και τον Ιούλιο (15 λεπτά το λίτρο).

Σκέψεις και για επιδότηση στην… αντλία

Με την τιμή να φτάνει τα 2,5 ευρώ ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά λύσεις ώστε οι νέες παρεμβάσεις να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα.

Με δεδομένο ότι το fuel pass δεν επηρέασε την τιμή της βενζίνης, ενώ αντίθετα η επιδότηση του diesel έχει συγκρατήσει την τιμή του καυσίμου στην αντλία, αρμόδιοι παράγοντες προσανατολίζονται στη σκέψη να υπάρξει αντίστοιχη παρέμβαση και για την βενζίνη.

Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, το πλαίσιο της παρέμβασης θα είναι αντίστοιχο με αυτή που εφαρμόστηκε στην τιμή του diesel, δηλαδή επιδότηση της τιμής απευθείας στην αντλία, μέτρο που θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Φαίνεται πώς τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ώστε να ακολουθήσει η οριστική κοστολόγηση των μέτρων, η ανακοίνωση τους και η εφαρμογή τους από τις αρχές του Ιουλίου.

Το στοιχείο που θα κρίνει το μέγεθος της παρέμβασης, αλλά και της χρονικής διάρκεια της, είναι το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην θέσπιση ενός ακόμα κύματος μέτρων. Η αναζήτηση του απαιτούμενου περιθωρίου είναι καθημερινή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να «σκανάρουν» τα έσοδα προκειμένου να υπάρχει σαφής εικόνα για την κατάσταση.

Ψάχνουν να βρουν χρήματα για.. παρεμβάσεις

Εντούτοις, έστω και αν το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρχαν σημαντικά μεγάλες πιέσεις από τον πόλεμο, καθώς η επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, η διαμόρφωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 7% για το πρώτο τρίμηνο, δημιουργεί αισιοδοξία ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει στους σοβαρούς κλυδωνισμούς που προκαλεί ο πόλεμος και κατ επέκταση η ξέφρενη πορεία των τιμών στην ενέργεια.

Με αυτά τα δεδομένα αυξάνονται οι πιθανότητες να υλοποιηθούν μια σειρά από παρεμβάσεις. Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εντοπιστεί και όλα δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αναχωμάτων ώστε να ανακοπεί η άνοδος της τιμής της βενζίνης, αγγίζει τα 800 εκατ ευρώ.

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να προκριθεί το σενάριο παρέμβασης στους φόρους που επιβαρύνουν τη βενζίνη, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατεί η άποψη ότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα.

Σε αυτή τη βάση τα κυβερνητικά κλιμάκια δεν εξετάζουν παρέμβαση στη φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων, εκτιμώντας ότι είναι μια απόφαση που θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με τα οφέλη που θα είχαν οι καταναλωτές.

Enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση