HomeHL1-EconomyΡάλι ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης – Έρχονται και νέες αυξήσεις

Ράλι ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης – Έρχονται και νέες αυξήσεις

Mέσα στο καλοκαίρι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα ράφια αναμένεται να βρεθούν οι καταναλωτές από τις αρχές του επόμενου μήνα, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται από τους τιμοκαταλόγους που έχουν παραλάβει τα σούπερ μάρκετ από τους προμηθευτές τους.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα παράγοντες της αγοράς στο CNN Greece, οι αυξήσεις πλέον δεν αφορούν μόνο τα τρόφιμα τα οποία ήταν και τα πρώτα που «χτύπησε» η ακρίβεια μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά σχεδόν το σύνολο των κατηγοριών.

Ενδεικτικά, αυξήσεις αναμένονται και σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά και χαρτικά.

Οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ δεν κάνουν ανατιμήσεις σε όλους τους κωδικούς τους, σημειώνουν οι ίδιες πήγες, αλλά σταδιακά μικρές αυξήσεις σε κάποιους από αυτούς, ακόμη και ανά μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι για ορισμένες επιχειρήσεις αυτή είναι η τρίτη φορά που προχωρούν σε ανατίμηση από την αρχή της χρονιάς.

Από την πλευρά τους τα σούπερ μάρκετ, παραλαμβάνοντας τα προϊόντα με τις αυξημένες τιμές, διαμορφώνουν εκείνα τις τελικές στο ράφι, στις οποίες και αγοράζουν οι καταναλωτές.

Τα περιθώρια ώστε οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου να απορροφήσουν τις διαρκείς ανατιμήσεις έχουν στενέψει, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, με αποτέλεσμα, μέρος των αυξήσεων αυτών να μετακυλίεται και στους πελάτες τους.

Έτσι, ανάλογα και με τα αποθέματα των προϊόντα που βρίσκονται στις αποθήκες και είχαν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές, οι νέες αυξήσεις περνούν σταδιακά στο ράφι.

Αυξήσεις από μήνα σε μήνα

Κάτι που τους τελευταίους μήνες γίνεται με μεγάλη συχνότητα καθώς μήνα με τον μήνα, οι καταναλωτές βλέπουν στα σούπερ μάρκετ αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τον Απρίλιο στο Μάιο οι τιμές αυξήθηκαν σε μία σειρά από κατηγορίες τροφίμων.

Συγκεκριμένα, τα παγωτά αυξήθηκαν κατά 6,2% η κατηγορία σάλτσες-καρυκεύματα κατά 5,6 %, τα κρασιά κατά 5,2% το γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά κατά 4,9%, τα νωπά φρούτα 4,7% και τα αυγά κατά 4%.

Την ανοδική πορεία συνεχίζουν και τον Μάιο τα έλαια και λίπη στα οποία η τιμή αυξήθηκε κατά 3,6% επιπλέον σε έναν μήνα, όπως και η κατηγορία «ψωμί και δημητριακά» που κατέγραψε αύξηση 3,4%.

Η τιμή στα πουλερικά αυξήθηκε κατά 2,4%, στα αλλαντικά 2,7%, το χοιρινό 2,8% ενώ στα τυριά κατά 2,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ενώ σύμφωνα με το «αισιόδοξο σενάριο», εάν δεν υπάρξει δηλαδή κάποια νέα έκτακτη κατάσταση, η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από το φθινόπωρο.

Cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση