HomePost ItΠαρέμβαση Σωκράτη Βαρδάκη για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ

Παρέμβαση Σωκράτη Βαρδάκη για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ

«Η Κυβέρνηση επιλέγει να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη για τα ατυχήματα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με επιπλέον προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να αυξήσει τους ελέγχους, στους χώρους εργασίας και να κάνει αποτελεσματικότερη τη δράση του, στο πεδίο προστασίας των εργαζομένων και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, ζητούν με πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, καταθέτοντας ερώτηση, προς τον Υπουργό Εργασίας, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως επισημαίνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μία από τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ το 2019, ήταν η επιτελική υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε., καθώς μετατράπηκε από Σώμα με Προϊστάμενο Ειδικό Γραμματέα υπαγόμενο απευθείας στον Υπουργό Εργασίας, σε ακόμα μία Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας υπαγόμενη στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Λίγο πριν κλείσουν τα 2 χρόνια με αυτή την αναποτελεσματική σε κάθε περίπτωση οργανωτική δομή, η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2021 (ν. 4808) αποφάσισε την κατάργηση του ΣΕΠΕ και το μετασχηματισμό του σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι οργανωτικές αυτές αλλαγές έγιναν χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό και αφαίρεσαν από τον φορέα τους ελάχιστους πόρους του, υπονομεύοντας από το κύριο έργο του που είναι η προστατευτική του παρέμβαση του στην αγορά εργασίας.

«Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά, κυρίως, με τις ελλιπείς πολιτικές για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, προδιαγράφουν για την εργασία ένα μέλλον ιδιαίτερα τρομακτικό και δυσοίωνο.

Και ενώ πρωταρχικός στόχος της Κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η λήψη ουσιαστικών μέτρων με σκοπό τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την πρόληψη των κινδύνων στα επαγγελματικά περιβάλλοντα, αυτή επιλέγει να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες εκείνες, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη για τα ατυχήματα.

H προώθηση ασφαλούς και αξιοπρεπούς εργασίας πρέπει να αποτελεί μονόδρομο σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δραστηριοτήτων. Οφείλουμε κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι τα οφέλη από τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας, επεκτείνονται πέρα από τους ίδιους τους εργαζομένους, στις επιχειρήσεις και την κοινωνία στο σύνολό της, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ποιότητας και της παραγωγικότητας στην εργασία.», σημείωσε με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Βαρδάκης.

Επειδή σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ τα θύματα από εργατικά δυστυχήματα μέσα στη τελευταία διετία διπλασιάστηκαν στη χώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούν τον Υπουργό Εργασίας να απαντήσει ποια είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των αναγγελιών ατυχήματος στο χώρο εργασίας στις οικείες Επιθεωρήσεις Εργασίας και των ελέγχων του ΣΕΠΕ για την τήρηση των όρων Ασφάλειας και Υγιεινής στους χώρους εργασίας την τελευταία διετία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση