HomeHL-GreeceΚακοκαιρία Genesis: «Ποτάμια» οι δρόμοι στη Λάρισα, βγήκε η θάλασσα στη στεριά στην Αμφιλοχία

Κακοκαιρία Genesis: «Ποτάμια» οι δρόμοι στη Λάρισα, βγήκε η θάλασσα στη στεριά στην Αμφιλοχία

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περιοχές της Λάρισας, ξηλώθηκαν στέγες στην Κέρκυρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κακοκαιρία Genesis, που αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο, πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, άφησε ήδη το αποτύπωμα της σε Λάρισα, Αμφιλοχία και Θεσσαλονίκη.

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

– Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.

– Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

– Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ.

Έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Βροχοπτώσεις, κατά διαστήματα ισχυρές, εκδηλώνονται από τη νύχτα στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο η κακοκαιρία, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, θα συνεχιστεί και στη διάρκεια της μέρας, σύμφωνα με το epiruspost.gr.

Ως εκ τούτου όλες οι αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Η Πολιτική Προστασία είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, δίνει συμβουλές και οδηγίες.

Η στεριά γίνεται ένα με τη θάλασσα στην Αμφιλοχία

Η κακοκαιρία Genesis επηρεάζει την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, το νερό πλημμύρισε τον δρόμο στο λιμάνι, με τα αυτοκίνητα και τους πεζούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι από χθες έχει εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε κάποιες περιοχές εστάλη και μήνυμα από το 112 ώστε οι πολίτες να λάβουν μέτρα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από φερτά υλικά σε φρεάτια, ειδικά στο ύψος του παιδικού σταθμού, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αναγνώστη, πυροσβέστες έδιναν «μάχη» να βγάλουν τα σκουπίδια και να ξεβουλώσουν με τα χέρια τα φρεάτια ώστε να τραβήξουν τα νερά πριν δημιουργηθούν μεγαλύτερα προβλήματα από πλημμύρες.

Σε επιφυλακή οι αρχές στη Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε εν τω μεταξύ και στη Θεσσαλονίκη η επέλαση της κακοκαιρίας Genesis, με βροχοπτώσεις και πρόσκαιρες καταιγίδες να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές.

Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της συσσώρευσης υδάτων σε διάφορα σημεία του οδοστρώματος – ακόμη και στο κέντρο της πόλης – οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Τόσο ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης όσο και ο μηχανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή καθ’ολη τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει τεθεί σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων πέραν του τηλεφωνικού κέντρου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (2313 317.777) σε 24ωρη λειτουργία θα διατηρηθεί και το τηλεφωνικό νούμερο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317 930. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα αυτά για κάθε υπόθεση που σχετίζεται με την κακοκαιρία.

Καταιγίδες και στη Λάρισα

Ισχυρή βροχόπτωση με κεραυνούς σημειώνεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη Λάρισα, με την κακοκαιρία Genesis  να πλήττει την πόλη.

Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι έντονα, με την Πολιτική Προστασία να συστήνει στους πολίτες την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων.

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στην Κοζάνη, προβλήματα στην Κ. Αχαΐα

Σε 8.000 στρέμματα καλλιεργειών αποτιμάται η ζημιά στον κάμπο Σαριγκιόλ μετά την τελευταία σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τον Δήμο Κοζάνης.  Προβλήματα καταγράφονται στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτό να απορροφηθεί. Δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ έπεσαν ενώ αγροτικές πλατφόρμες αναποδογύρισαν από την καταρρακτώδη βροχή στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής προκαλώντας προβλήματα ηλεκτροδότησης. Στη Χάλκη του δήμου Κιλελέρ όλα είναι πλημμυρισμένα μέχρι τον Πλατύκαμπο.

Προβλήματα καταγράφονται στο κέντρο της Κάτω Αχαΐας καθώς η μεγάλη ποσότητα του νερού που έπεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεν κατέστη εφικτό να απορροφηθεί, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Πάτρας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Παναγιώτης Κουνάβης.

Ο Δήμος με επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και ότι οι υδρορροές των σπιτιών λειτουργούν κανονικά, καθώς και να περιοριστούν στις αναγκαίες μετακινήσεις.

Σπερχειάδα: Κεραυνός έπεσε στο καμπαναριό της εκκλησίας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου άφησε τα σημάδια της η κακοκαιρία Genesis σήμερα το πρωί.

Ο ουρανός μαύρισε και άνοιξαν οι ουρανοί ενώ ένας κεραυνός χτύπησε στο ψηλό καμπαναριό της εκκλησίας δημιουργώντας φόβο και αναστάτωση στους κατοίκους, αφού ακριβώς δίπλα βρίσκεται και το σχολείο της Σπερχειάδας.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση