HomeHL-EconomyΒασίλης Ράπανος: Το τραπεζικό σύστημα άφησε τα δύσκολα πίσω του

Βασίλης Ράπανος: Το τραπεζικό σύστημα άφησε τα δύσκολα πίσω του

Θετική πιστωτική επέκταση, ανάκτηση ρευστότητας και σταδιακή αύξηση καταθέσεων έφερε η χρηστή διαχείριση. Αναγκαίος αναπτυξιακός μοχλός η διανομή μερισμάτων και η επαναφορά των μπόνους στα στελέχη, τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Παρά τις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία και μαζί με αυτήν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχουν αφήσει τα δύσκολα πίσω τους», ανέφερε ο πρόεδρος του δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, μιλώντας σήμερα Τετάρτη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Με μια σειρά σωστών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη χρηστή διαχείριση των τραπεζών από τις διοικήσεις τους, το τραπεζικό σύστημα άρχισε να βρίσκει πάλι τον βηματισμό του και να εισέρχεται σε περίοδο ομαλής λειτουργίας. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο, εμφανίζει και πάλι θετική πιστωτική επέκταση αλλά και ανάκτηση της ρευστότητας με σταδιακή αύξηση των καταθέσεων», είπε ο Βασίλης Ράπανος, ο οποίος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σχολίασε ότι προτείνονται πολύ σημαντικές αλλαγές.

«Με το υφιστάμενο πλαίσιο δεν μπορούμε να περιμένουμε επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους ή Έλληνες επενδυτές για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, όσο διατηρούμε σημαντικούς περιορισμούς απαγορεύοντας τη διανομή μερισμάτων. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν τράπεζες στις οποίες το Ταμείο συμμετέχει με ένα πολύ μικρό ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο και η πλειοψηφία ανήκει σε ιδιώτες.

Δεύτερον, με το σημερινό καθεστώς δεν μπορούμε να προσελκύσουμε αξιόλογα στελέχη και μέλη διοικήσεων ικανά να οδηγήσουν την επόμενη μέρα το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να έχουμε εύλογες αμοιβές και ανταπόδοση για την παραγωγικότητά τους.

Με τις αλλαγές που προτείνονται θα μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε τα διοικητικά μας συμβούλια με πρόσωπα ικανά, που γνωρίζουν καλά την ελληνική οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν», είπε ο πρόεδρος δ.σ. της ΕΕΤ.

Ο Βασίλης Ράπανος απάντησε και στην κριτική για την επαναφορά του μπόνους των τραπεζικών στελεχών. «Στο σημερινό κόσμο με τον έντονο ανταγωνισμό για προσέλκυση ταλέντων, οι περιορισμοί στην επιβράβευση ικανών στελεχών θα φέρουν τις ελληνικές τράπεζες σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και τις άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά σε πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το ότι δύο τράπεζες, εν κρυπτώ, επιχείρησαν να δώσουν μπόνους για την περίοδο 2020-2021. Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν έγινε κάτι εν κρυπτώ.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια, με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΧΣ, στο οποίο μετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Βασίλης Ράπανος, προσθέτοντας ότι η επαναφορά των μπόνους «εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι ιδιώτες». «Δεν εδόθησαν τα μπόνους αυτά. Εδόθησαν υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψει ο νόμος».

«Η κίνηση αυτή έγινε ως αναγνώριση στα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών που επί μία δεκαετία αγωνίζονται σκληρά για να ορθοποδήσουν οι τράπεζες και επιπλέον ως σήμα προς τους νέους, τους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό, ότι το τραπεζικό σύστημα επανέρχεται σε κανονικότητα και επομένως θα μπορούν κι αυτοί, αν επανέλθουν, να έχουν μια ανταμοιβή υπό μορφή μπόνους», είπε ο πρόεδρος δ.σ. της ΕΕΤ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη, ο Βασίλης Ράπανος πρόσθεσε: «Και τι δεν έχουμε υποστεί ή δεν έχουμε υποφέρει οι τράπεζες, στην προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια.

Είπαμε να δείξουμε στα στελέχη μας ότι θέλουμε να τα ανταμείψουμε, αν το επιτρέψει ο νόμος. Προσεγγίζουμε Έλληνες, ικανά στελέχη που είναι στο εξωτερικό. Το πρώτο ερώτημα είναι «ποιες θα είναι οι αποδοχές μου;». Λέει «ωραία, ας αφήσουμε τις αποδοχές. Τι μπόνους έχω;».

Και δεν μπορούμε να προσελκύσουμε στελέχη. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και, αν οι τράπεζες μείνουν πίσω στην προσέλκυση στελεχών, θα είναι ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι και των ευρωπαϊκών τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την απόδοση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Ράπανος επισήμανε ότι «ασφαλώς επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και γι’ αυτό είναι απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα».

Υπό την έννοια αυτή, τόνισε, «είναι κρίσιμο στοιχείο η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και δεν είναι σχήμα που αφορά μόνο τους ειδικούς ή μόνο τις τράπεζες, αλλά αφορά όλη την οικονομία».

Διαφήμιση
Διαφήμιση