HomeHL-SportsΠοδόσφαιρο: Private equities χτυπούν την πόρτα της Μπουντεσλίγκα

Ποδόσφαιρο: Private equities χτυπούν την πόρτα της Μπουντεσλίγκα

Σπάνε τα ταμπού του γερμανικού πρωταθλήματος, σε κλίμα μετα-πανδημικής ευφορίας που ξαναφέρνει κόσμο και θέαμα στα γήπεδα. Εταιρείες private equity διεκδικούν δικαιώματα προβολής αγώνων και μερίδια σε κορυφαίους συλλόγους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εξετάζει για άλλη μια φορά την πώληση των δικαιωμάτων του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την εγκατάλειψη αντίστοιχων σχεδίων, γράφει το Bloomberg.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Deutsche Fussball Liga (DFL) Ντόνατα Χόπφεν θα συνεργαστεί με στελέχη κορυφαίων συλλόγων όπως η Μπάγερν Μονάχου και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης για να διερευνήσει εάν τα μέλη της Μπουντεσλίγκα μπορούν να επωφεληθούν από νέες εξωτερικές επενδύσεις, αναφέρουν οι πηγές.

Μεταξύ των επιλογών που σταθμίζονται είναι να πωληθεί το μειοψηφικό μερίδιο εταιρείας που διαχειρίζεται δικαιώματα προβολής των αγώνων, ενώ εξετάζεται επίσης ο δανεισμός και άλλες στρατηγικές επενδυτικές επιλογές.

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις αντανακλούν μια αλλαγή στάσης της DFL, η οποία διαχειρίζεται τα δύο κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Γερμανίας. Αντίστοιχες συνομιλίες για εξαγορά δικαιωμάτων είχαν διακοπεί τον Μάιο του 2021. Η Advent International και η BC Partners ήταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, αναφέρει το Bloomberg News.

Εταιρείες private equity είναι πρόθυμες να αγοράζουν προσοδοφόρα μερίδια σε δικαιώματα μετάδοσης του πιο αγαπημένου αθλήματος στον κόσμο.

Πέρυσι, η CVC Capital Partners συμφώνησε να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ για μέρος των εσόδων από τις μεταδόσεις της ισπανικής La Liga, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει αντίστοιχη διαπραγμάτευση για την ιταλική Serie A. Τον Απρίλιο, η CVC κατέληξε σε συμφωνία με τη γαλλική Ligue de Football Professionnel σχετικά με επένδυση μειοψηφίας σε εμπορική θυγατρική.

Τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανοίγουν τις πόρτες τους στους επενδυτές καθώς επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τα οικονομικά τους που χτυπήθηκαν από την κρίση της πανδημίας, όταν είχαν ακυρωθεί οι αγώνες και είχαν κλείσει τα γήπεδα. Η αναλογία αμοιβών προς έσοδα στη Μπουντεσλίγκα αυξήθηκε στο 56% το 2019/20, υψηλό 20ετίας σύμφωνα με την Deloitte.

Στη συζήτηση μπαίνει και ο λεγόμενος κανόνας 50+1 του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος εμποδίζει έναν εμπορικό επενδυτή να κατέχει περισσότερο από το 49% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου σε οποιονδήποτε σύλλογο.

Σε ισχύ από το 1998, αναγνωρίζεται ότι ο εν λόγω κανόνας διατήρησε τις αμοιβές και τις τιμές των εισιτηρίων στη χώρα σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπου μεγαλοεπενδυτές έχουν ρίξει εκατομμύρια για να αγοράσουν παίκτες και παράλληλα έχουν αυξήσει το αντίτιμο που καταβάλλουν οι φίλαθλοι.

Ο κανόνας παραδοσιακά αποθαρρύνει τους ξένους αγοραστές, ωστόσο πρόσφατα επενδυτές που συνδέονται με την Pacific Media Group των ΗΠΑ ανέλαβαν μειοψηφικό μερίδιο στην Καϊζερσλάουτεν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση