HomeHL-HealthΚυριακίδου: Το 17,6% από τα 601 νέα κρούσματα του HIV στην Ελλάδα από ενδοφλέβια ναρκωτικά

Κυριακίδου: Το 17,6% από τα 601 νέα κρούσματα του HIV στην Ελλάδα από ενδοφλέβια ναρκωτικά

Προτεραιότητα της ΕΕ τα μέτρα για τις λοιμώδεις νόσους που μεταδίδονται με το αίμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ευθύνεται για το 17,6% από τα 601 νέα κρούσματα του HIV που καταγράφηκαν το 2020 στην Ελλάδα, τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων απάντησε σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρίας Σπυράκη, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι «την περίοδο της πανδημίας υπήρξε έκρηξη του αριθμού των θετικών στον HIV χρηστών στη Θεσσαλονίκη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα στοιχεία που παρουσίασε στην απάντησή της η κ. Κυριακίδου, βασίζονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο παρακολουθεί τις επιδημικές εξάρσεις του HIV και αξιολογεί τους κινδύνους, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει την επιτήρηση και την παρακολούθηση.

Κυριακίδου: Προτεραιότητα της ΕΕ τα μέτρα για τις λοιμώδεις νόσους που μεταδίδονται με το αίμα

Η κ. Κυριακίδου επισημαίνει ακόμα, ότι «στην επιτελική προτεραιότητα της στρατηγικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά για την περίοδο 2021-2025, σχετικά με τις παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου και των επιβλαβών συνεπειών, περιλαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμωδών νόσων που μεταδίδονται με το αίμα».

Η κ. Σπυράκη στην ερώτησή της ανέφερε ότι «σύμφωνα  με τα επιστημονικά δεδομένα δύο πρόσφατων ελληνικών προγραμμάτων, «Αριστοτέλης» και «Αλέξανδρος», κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, έχει εμφανιστεί επιδημία λοίμωξης HIV στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, από το σύνολο των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα «Αριστοτέλης ΙΙ», ποσοστό 10-12% απεβίωσε μέσα σε ενάμιση χρόνο».

Διευκρίνισε επίσης, ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται στην ελλιπή ενημέρωση των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών, στη μη διενέργεια συχνών ελέγχων για HIV και σε ελλιπή πρόσβαση σε προγράμματα υποκατάστασης, ενώ αντίστοιχη επιδημία παρατηρήθηκε πρόσφατα σε Λουξεμβούργο και Σκωτία».

Κυριακίδου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί δράσεις για την πρόληψη του HIV

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας αναφέρει ακόμα ότι «η υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης, του ελέγχου και της ενημέρωσης του κοινού για τις ασθένειες, αποτελεί πρωτίστως εθνική αρμοδιότητα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, «η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή στηρίζει τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των κρατών μελών και χρηματοδοτεί δράσεις για την πρόληψη του HIV και των συλλοιμώξεων, την έγκαιρη ανίχνευση, τη σύνδεση με την περίθαλψη, τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών και την προσέγγιση των ομάδων κινδύνου στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την υγεία και EU4Health. Επίσης, το ECDC παρέχει ειδική ανά χώρα στήριξη και τεκμηριωμένους πόρους για τη δημόσια υγεία, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία με το κοινό».

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση