HomeHL-WorldΜαριούπολη: Κοροναϊός και χολέρα πολιορκούν την πόλη – Σε lockdown η πολύπαθη πόλη

Μαριούπολη: Κοροναϊός και χολέρα πολιορκούν την πόλη – Σε lockdown η πολύπαθη πόλη

Οι κάτοικοι της Μαριούπολης βρίσκονται σε lockdown

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κοροναϊός σαρώνει τη Μαριούπολη, τόσο τον ουκρανικό πληθυσμό όσο και τους Ρώσους κατακτητές της, οι οποίοι αποφάσισαν την επιβολή lockdown στη μισοκατεστραμμένη πόλη του νότιου Ντονμπάς επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση για τον πληθυσμό.

Όπως επιβεβαίωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Πέτρο Αντριούσενκο, σύμβουλος του δημάρχου Μαριούπολης πριν τη ρωσική εισβολή στην πόλη της Αζοφικής, οι Ρώσοι επέβαλαν λόκνταουν που ενδέχεται να διαρκέσει ως τις αρχές Ιουλίου.

Τραγικές συνθήκες υγειινής

Πρόκειται για μια πόλη υποχρεωμένη πλέον να διαβιεί με τα συσσίτια των Ρώσων, πλήρως αποκλεισμένη από κάθε πλευρά και με τραγικές συνθήκες υγιεινής. Είναι χαρακτηριστικό, κατά τον κ. Αντριούσενκο, ότι η ομάδα ελέγχου της πανδημίας που έστειλε η Μόσχα στην Μαριούπολη έχει αρμοδιότητα όχι μόνο για τον κοροναϊό αλλά και για τη χολέρα.

Καθημερινά σοροί μεταφέρονται με φορτηγά και οδηγούνται για αναγνώριση ή για απευθείας ταφή. Οι εισβολείς δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα σε νεκροταφεία και ανοίγουν ομαδικούς τάφους, καταγγέλλει ο κ. Αντριουσένκο.

Μολυσμένος ο υδροφόρος ορίζοντας

Οι μεταδοτικοί παράγοντες μολύνουν εύκολα το θαλάσσιο περιβάλλον και φτάνουν στο νερό που τροφοδοτεί την πόλη. Προσθέστε εδώ πολλαπλούς ρηχούς τάφους και σάπια απόβλητα στους δρόμους και έχετε ένα αρκετά αναμενόμενο αποτέλεσμα. Το νερό, η θάλασσα, οι πηγές πόσιμου νερού μολύνονται και ο κίνδυνος ξεσπάσματος μεταδοτικών ασθενειών γίνεται κρίσιμος σε τέτοιο σημείο που έχουμε ήδη καταγράψει αρκετά μεμονωμένα κρούσματα. Βασιζόμαστε μόνο στα δεδομένα στα οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση υπό τις δεδομένες συνθήκες, αλλά ακόμη και αυτά τα δεδομένα αρκούν για να ισχυριστούμε ότι η επιδημία έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε ο Αντριούσενκο.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ξαφνικό και μαζικό θάνατο θαλάσσιων ψαριών, κάτι που είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου χωρίς εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Ακόμα και η δυσεντερία μπορεί να πυροδοτήσει χολέρα

«Είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου, αλλά σίγουρα παρατηρούμε μια τάση αυξημένης θνησιμότητας. Όλα δείχνουν ότι τώρα η Μαριούπολη ουσιαστικά διανύει την πρώτη φάση της επιδημίας. Οι τοπικές διοικητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι εισβολείς έχουν θέσει την πόλη υπό αποκλεισμό. Προς το παρόν πρόκειται για μια «μαλακή» εκδοχή του lockdown, η οποία είναι μάλλον μια γραφειοκρατική τυπική διαδικασία. Ωστόσο, υποθέτω ότι ακόμη και οι Ρώσοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι έχουν να κάνουν με επιδημία», εξήγησε.

Όσον αφορά την ακριβή φύση μιας νέας ασθένειας, ο Αντριούσενκο υπέθεσε ότι μπορεί να πρόκειται είτε για χολέρα είτε για πιο κοινή δυσεντερία, ή ακόμη και για οποιαδήποτε ιογενή γαστρεντερική λοίμωξη.

«Όλα αυτά τα κρούσματα μπορεί εύκολα να προκληθούν από την κακή υγιεινή. Ωστόσο, το χειρότερο είναι ότι υπό τις δεδομένες συνθήκες της πλήρους αποτυχίας του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, της έλλειψης φαρμάκων, της μη πρόσβασης σε εξειδικευμένα εργαστήρια, της έλλειψης εμβολίων και άλλων βασικών προμηθειών ρουτίνας, ακόμη και ένα τόσο απλό πράγμα όπως το ξέσπασμα δυσεντερίας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χιλιάδες θανατηφόρα περιστατικά. Δεν χρειάζεται καν να περιμένετε να ξεκινήσει η εποχή της χολέρας. Αν και αν η χολέρα μπει στο παιχνίδι, ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί», πρόσθεσε ο Αντριούσενκο.

 

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση