HomePost ItΞανά στη Βουλή το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών από τον Νίκο Ηγουμενίδη

Ξανά στη Βουλή το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών από τον Νίκο Ηγουμενίδη

33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συνυπογράφουν επαναφέρουν το θέμα στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών με βάση τα χρόνια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας επαναφέρει με ερώτηση του ο βουλευτής Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης με τη συνυπογραφή συνολικά 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά την προκλητική απουσία απάντησης από πλευράς Υπουργείου σε έγγραφο που διαβιβάστηκε σε προηγούμενη κοινοβουλευτική ερώτηση.

Ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ήδη από τον Μάρτιο του 2022 την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών με βάση τα χρόνια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας η Υφυπουργός διαβίβασε μετά από 2μιση μήνες καθυστέρηση έγγραφο στο οποίο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο επίμαχο θέμα που τέθηκε, δηλαδή να αρθούν οι παραπάνω στρεβλώσεις του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί ενιαίο διδακτικό ωράριο ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι βουλευτές επαναλαμβάνουν ότι στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία, τα οποία καλύπτουν το 96% των Νηπιαγωγείων της χώρας δεν υπάρχει μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας, όπως ισχύει για τους εκπαιδευτικούς των πολυθέσιων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, μεταξύ άλλων τονίζουν:

– Ενώ το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών υπολογίζεται για το Δημοτικό Σχολείο σε 6 διδακτικές ώρες ημερησίως, για το Νηπιαγωγείο υπολογίζεται σε 5 διδακτικές ώρες, καθώς οι ώρες προσέλευσης, αποχώρησης και διαλείμματος των μαθητών/τριών δε λαμβάνονται ως διδακτικές ώρες, παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω ώρες αξιοποιούνται παιδαγωγικά από τις/τους Νηπιαγωγούς.

– Υπάρχει άνιση κατανομή του διδακτικού χρόνου μεταξύ των τμημάτων του Νηπιαγωγείου (Υποχρεωτικό/Πρωινό–Προαιρετικό/Ολοήμερο) και κατ’ επέκταση των Νηπιαγωγών που εργάζονται σε αυτά, ανάλογα με το αν στο Νηπιαγωγείο λειτουργεί τμήμα πρόωρης υποδοχής ή όχι.

– Ταυτόχρονα, η/ο Προϊσταμένη/ος του Νηπιαγωγείου εκτελεί διοικητικό έργο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική διεκπεραίωση των διοικητικών θεμάτων της σχολικής μονάδας από την/τον Προϊσταμένη/ο σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείου, δηλαδή σε ώρες απλήρωτης εργασίας.

– Η παροχή διοικητικού έργου από την/τον Προϊσταμένη/ο του Νηπιαγωγείου εξαρτάται από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Έτσι, λοιπόν, αν στη σχολική μονάδα λειτουργεί τμήμα πρόωρης υποδοχής ή αν πρόκειται για μονοθέσιο Νηπιαγωγείο, τότε δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για την διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών από τις/τους Προϊσταμένες/ους.

Και ρωτούν και πάλι την Υπουργό Παιδείας: Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να αρθούν οι παραπάνω στρεβλώσεις του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και να εφαρμοσθεί η θεσμοθέτηση ενιαίου διδακτικού ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας για όλους ανεξαιρέτως τους εκπαιδευτικούς;

Την ερώτηση συνυπογράφουν: Ηγουμενίδης Νίκος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Θραψανιώτης Μανόλης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Ιωάννης, Μπαλάφας Ιωάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Θάνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Παπαηλιού Γεώργιος, Πούλου Παναγιού, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τόλκας Άγγελος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Φάμελλος Σωκράτης, Χαρίτου Δημήτριος, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία, Ψυχογιός Γεώργιος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση