HomeHL-SportsSuper League: Ένα μεγάλο χειροκρότημα σε τέσσερις Έλληνες προπονητές!

Super League: Ένα μεγάλο χειροκρότημα σε τέσσερις Έλληνες προπονητές!

Οι Ηρακλής Μεταξάς, Δημήτρης Σπανός, Νίκος Νιόπλιας και Γιάννης Αναστασίου βρέθηκαν στην τεχνική ηγεσία για τους ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικό, ΟΦΗ, Παναιτωλικό αντίστοιχα. Μάλιστα όλοι οι προαναφερθέντες Έλληνες προπονητές άφησαν το "στίγμα" τους στη Super League τη φετινή σεζόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην χώρα μας υφίσταται μεγάλη αμφισβήτηση για τους ομογενείς προπονητές με τις περισσότερες ομάδες να δίνουν τα “κλειδιά” πιο εύκολα σε τεχνικούς διαφορετικής εθνικότητας παρά ελληνικής. Όμως σε κάθε κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις με τους “μικρούς” της Super League, οι οποίοι δείχνουν τον τρόπο για να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα.

Έτσι οι ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικός, OΦΗ και Παναιτωλικός πορεύτηκαν ολόκληρη τη σεζόν με τους Ηρακλή Μεταξά, Δημήτρη Σπανό, Νίκο Νιόπλια και Γιάννη Αναστασίου αντίστοιχα στους πάγκους τους.

Τέσσερις Έλληνες προπονητές με διαφορετική ποδοσφαιρική νοοτροπία και συγκεκριμένο πλάνο “σήκωσαν” μανίκια, δούλεψαν με τους παίκτες και τα αποτελέσματα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά.

ΜεταξάςΗ ηπειρώτικη ομάδα στο πρόσωπο του Ηρακλή Μεταξά βρήκε τον αντικαταστάτη του Αργύρη Γιαννίκη. Ο 54χρονος ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι τον “Άγιαξ της Ηπείρου” και υπέγραψε συμβόλαιο για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι το 2024.
Η πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όσο και στα playoffs αποτέλεσε σημείο αναφοράς.
Ο Μεταξάς λάτρης του 4-4-2 έμαθε αρχικά στην ομάδα του να μη δέχεται γκολ και στη συνέχεια να “χτίζει” τις επίθεσης της. Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι σε 26 παιχνίδια της κανονικής διάρκειας να δέχεται 24 γκολ, διατηρώντας την τρίτη καλύτερη άμυνα μαζί με τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου, ενώ στον επιθετικό κομμάτι βρέθηκε στην έβδομη θέση όπως ο Άρης, πετυχαίνοντας από 28 τέρματα. Έτσι συγκέντρωσε 40 βαθμούς από 11 νίκες, επτά ισοπαλίες, οκτώ ήττες και με βάση το transfermarkt ανά παιχνίδι είχε μέσο όρο 1.54 βαθμούς.  

Στο γκρουπ των playoffs ο ΠΑΣ προσπάθησε να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο κόντρα στους Big-5. Ο Έλληνας κόουτς πειραματίστηκε περισσότερο με τα συστήματα. Έτσι ο γκολκίπερ μάζεψε τη μπάλα από το τέρμα του 14 φορές και μαζί με την ΑΕΚ είχαν την χειρότερη αμυντική λειτουργία.

Οι στράικερ του κατάφεραν να πετύχουν μόλις επτά γκολ διατηρώντας και κακή εικόνα στην επίθεση, με το μέσο όρο των βαθμών ανά παιχνίδι να πέφτει στο 0.67.

Με ένα χαμηλό μπάτζετ η ομάδα από τα Γιάννενα διατήρησε την 6η θέση με 46 βαθμούς στη Super League. Η προσπάθεια του ΠΑΣ ήταν εξαιρετική και παρ’ όλο που οι φήμες θέλουν τον Ηρακλή Μεταξά να αναλαμβάνει τον Αστέρα Τρίπολης, αυτό το σενάριο δεν επιβεβαιώθηκε από τον 54χρονο προπονητή, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι έχει συμβόλαιο για ακόμα ένα χρόνο με την ομάδα.

 Ιωνικός-Δημήτρης Σπανός 

Η διοίκηση του Ιωνικού έδωσε τα εύσημα στον Δημήτρη Σπανό για την επιστροφή του συλλόγου στη Super League, ύστερα από 14 χρόνια απουσίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διατηρώντας τη θέση του. Το καλοκαίρι του 2022, ο 52χρονος ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα της Νίκαιας για ένα ακόμα χρόνο.

Όταν η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε ο Ιωνικός βρέθηκε στην 11η θέση σημειώνοντας 26 βαθμούς, ύστερα από έξι νίκες, οκτώ ισοπαλίες και 12 ήττες, ενώ είχε μέσο όρο ένα βαθμό ανά παιχνίδι. Έχοντας την έβδομη καλύτερη άμυνα, η οποία δέχθηκε 34 γκολ, ενώ στην επίθεση ήταν στην 9η θέση με 26 τέρματα.

Σπανός-Μύγας-Ιωνικός

 Η υπέρβαση τόσο για τον Έλληνα τεχνικό αλλά και των ποδοσφαιριστών έγινε στα playouts. Ο Ιωνικός τερματίζει στην 7η θέση με 45 βαθμούς μετά τις έξι νίκες, μία ισοπαλία και χωρίς ήττα.

Είχε την καλύτερη επίθεση στο γκρουπ σκοράροντας 18 γκολ, ενώ στο κομμάτι της άμυνας βρέθηκε στην τέταρτη θέση όπως ο Αστέρας Τρίπολης του Μίλαν Ράσταβατς με οκτώ τέρματα. Ο μέσος όρος βαθμών ανά παιχνίδι “εκτοξεύθηκε” στο 2.71 με μια επιτυχημένη χρονιά να φτάνει στο τέλος της. 

ΟΦΗ-Νίκος Νιόπλιας 

Νίκος-ΝιόπλιαςΟ Νίκος Νιόπλιας παρέμεινε στη θέση του με τη στήριξη του διοικητικού ηγέτη Μιχάλη Μπούση. O 57χρονος προπονητής συνεχίζει στην άκρη του πάγκου για τους “ομίλητες”, με τους οποίους έχει συμβόλαιο έως τον Ιούνιο του 2023. 
Σκοπός του Έλληνα προπονητή ήταν να συνεχίσει την καλή πορεία της προηγούμενης χρονιάς χωρίς να κινδυνέψει η ομάδα και μετά τις εννέα νίκες, 10 ισοπαλίες και επτά ήττες ο ΟΦΗ τερμάτισε στην κανονική διάρκεια της Super League στην 7η θέση με 37 βαθμούς. 
Ο κρητικός σύλλογος ύστερα από το πέρασμα των 26 αγώνων του πρώτου μέρους για την ελληνική Λίγκα είχε την 6η αποτελεσματικότερη άμυνα και επίθεση. Η ομάδα από το νησί δέχτηκε  32 γκολ, ενώ σκόραρε ένα περισσότερο και ο μέσος όρος των βαθμών ανά παιχνίδι σταμάτησε στο 1.42 .

Στα playouts οι ποδοσφαιριστές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για τον ΟΦΗ, το κλαμπ έκλεισε την χρονιά στο πρωτάθλημα, στην 8η θέση με 44 βαθμούς.

Τα 13 γκολ που πέτυχαν οι παίκτες των αντιπάλων αποτέλεσαν τη χειρότερη αμυντική λειτουργία στο γκρουπ των playouts, ενώ με επτά τέρματα ο ΟΦΗ βρέθηκε στην τρίτη καλύτερη επίθεση πίσω από τον πρωτοπόρο Ιωνικό (18) και τον Βόλο (12). Τέλος ο μέσος όρος των βαθμών μειώθηκε στο έναν.

Παναιτωλικός – Γιάννης Αναστασίου 

Γιάννης-Αναστασίου-Παναιτωλικός

Ο Γιάννης Αναστασίου πήρε τη σκυτάλη από τον Τραϊανό Δέλλα στα “ηνία” του Παναιτωλικού το περασμένο καλοκαίρι. Το έργο του 47χρονου προπονητή ήταν δύσκολο καθώς έπρεπε να δημιουργήσει μια συμπαγή ομάδα, η οποία δε θα κινδύνευε με την παραμονή της στην κατηγορία.

Στον Παναιτωλικό πραγματοποιήθηκε διψήφιος αριθμός μεταγραφών. Μάλιστα οι ποδοσφαιριστές μαζί με τον Αναστασίου οδήγησαν την ομάδα σε εννέα νίκες, πέντε ισοπαλίες, 12 ήττες και στην 9η θέση της βαθμολογία με συγκομιδή 32 βαθμών για την κανονική διάρκεια.  

Τα “καναρίνια” σημείωσαν 27 γκολ, όσα και οι Ατρόμητος και Αστέρας Τρίπολης με τις τρεις ομάδες να ισοβαθμούν στην 8η θέση της επίθεσης του πρωταθλήματος. Όσον αφορά την άμυνα βρέθηκαν μια θέση πιο κάτω έχοντας δεχτεί 39 τέρματα και έτσι ο μέσος όρος βαθμών ανά παιχνίδι έφτασε το 1.23.

Η πορεία της ομάδα από το Αγρίνιο στα playouts έφερε τον σύλλογο στην 11η θέση της τελικής κατάταξης και την 5η θέση σε άμυνα – επίθεση  με εννέα και πέντε γκολ αντίστοιχα.

Ο μέσος όρος των βαθμών σημείωσε πτώση στο 0.71. Η δουλειά του κόουτς Αναστασίου οδήγησε τη διοίκηση του συλλόγου στην επέκταση της συνεργασίας τους μέχρι τον Ιούνιο του 2023. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση