HomeHL-WorldΈξαλλος ο Πούτιν: Καρατόμησε άλλους 5 στρατηγούς λόγω αποτυχιών στην Ουκρανία

Έξαλλος ο Πούτιν: Καρατόμησε άλλους 5 στρατηγούς λόγω αποτυχιών στην Ουκρανία

Άφαντος ο «χασάπης της Συρίας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άλλους πέντε στρατηγούς κι έναν συνταγματάρχη της αστυνομίας απέπεμψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αυτή την εβδομάδα.

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου παραπέμπει σε αναδιάταξη των κορυφαίων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, που εξακολουθεί να υφίσταται βαριές απώλειες και να σημειώνει αργή πρόοδο στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Pravda, που επικαλέστηκε πηγή στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Πούτιν καρατόμησε τους υποστρατήγους Βασίλι Κουκούσκιν, Αλεξάντερ Λάας, Αντρέι Λιπίλιν, Αλεξάντερ Ουντοβένκο και Γιούρι Ινστράνκιν, καθώς και τον συνταγματάρχη της αστυνομίας, Εμίλ Μουσίν.

Περί τα μέσα Μαΐου ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έθεσε σε διαθεσιμότητα και τον ανώτατο διοικητή της Ρωσίας, στρατηγό Βαλέρι Γκερασίμοφ, όπως υποστήριξε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ενώ σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, απέλυσε και άλλους διοικητές του στρατού, μεταξύ των οποίων τον διοικητή του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχο Ιγκόρ Οσίποφ, τον διοικητή της 6ης στρατιάς, υποστράτηγο Βλαντισλάβ Έρσχοφ, τον διοικητή της στρατιάς τεθωρακισμένων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, υποστράτηγο Σεργκέι Κισέλ και έναν από τους αναπληρωτές διοικητές. Επίσης, τον διοικητή του 22ου Σώματος Στρατού της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Υποστράτηγο Αρκάντι Μαρχόγιεφ.

Βαριές απώλειες και αποτυχίες για τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στις μάχες κι έχει χάσει πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Τουλάχιστον 25 Ρώσοι στρατηγοί και διοικητές πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί σε μάχες μέχρι τώρα.

Οι βαριές απώλειες και οι αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων φέρονται να έχουν προκαλέσει την οργή αξιωματικών, με τελευταίο περιστατικό εκείνο δύο συνταγματαρχών που έβριζαν τον Πούτιν σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία τους, που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική υπηρεσία του Radio Free Europe, αφού την παρέλαβε όπως λέει από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε πρόσφατη εκτίμησή του για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιώτες του Πούτιν πιθανώς θα είναι ολοένα και λιγότερο αποτελεσματικοί λόγω των μεγάλων απωλειών, ειδικά στις τάξεις της «νεότερης γενιάς επαγγελματιών αξιωματικών».

Πέρα από την αναδιάρθρωση και τις εκκαθαρίσεις στις τάξεις της στρατιωτικής ελίτ της Ρωσίας, η πολεμική της μηχανή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και από τον αρνητισμό χαμηλόβαθμων αξιωματικών και στρατιωτών, που εμπλέκονται στη σύρραξη. Πάνω από 100 μέλη του «ιδιωτικού στρατού» του Πούτιν αποπέμφθηκαν επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία και εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες φέρονται να λιποτάκτησαν.

Άφαντος ο «χασάπης της Συρίας»

Στις αρχές Απριλίου, όταν ξεκίνησε η απόχωρηση των Ρώσων στρατιωτών από τα περίχωρα του Κιέβου και την ανατολική Ουκρανία, ο Πούτιν είχε διορίσει τον στρατηγό Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ ανώτατο διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Γνωστός ως «χασάπης της Συρίας» ο 60χρονος Ντβορνίκοφ ήταν ο πρώτος διοικητής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στη Συρία και επί των ημερών του οι Ρώσοι στρατιώτες και μισθοφόροι κατέφυγαν, όπως κατηγορούνται, σε ωμές και απάνθρωπες μεθόδους για να βοηθήσουν τα στρατεύματα του Μπασάρ αλ Άσαντ να καταλάβουν εκατοντάδες πόλεις και χωριά από τους αντάρτες.

Αλλά σχεδόν δύο μήνες αφότου ο Ντβορνίκοφ ανέλαβε την ηγεσία της ρωσικής εισβολής που συμπλήρωσε χθες 100 μέρες, πηγές από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ρώσος στρατηγός έχει να εμφανιστεί δημοσίως εδώ και δύο εβδομάδες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λίγο μετά τον διορισμό του Ντβορνίκοφ είχαν πει, σύμφωνα με το New Yorker, ότι προσπάθησε να συντονίσει τις επιθέσεις των χερσαίων και των εναέριων δυνάμεων της Ρωσίας, αλλά σε έκθεση τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ανάφεραν ότι μολονότι η Ρωσία επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην κατάληψη του Ντονμπάς, συνεχίζει να κάνει τα ίδια λάθη που ώθησαν τον Πούτιν να αναθέσει τη διοίκηση τον ρωσικών δυνάμεων στον «χασάπη της Συρίας».

Και το γεγονός ότι έχει να εμφανιστεί δημοσίως εδώ και εβδομάδες πυροδοτεί εικασίες ότι ο Πούτιν, βλέποντας ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρισή» του δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, απέπεμψε τον Ντβορνίκοφ, ή τον απομάκρυνε από τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση