HomeHL1-WorldΓιατί η Τουρκία απειλεί τώρα με εισβολή στη βόρεια Συρία

Γιατί η Τουρκία απειλεί τώρα με εισβολή στη βόρεια Συρία

Αναλυτές εξηγούν τους υπολογισμούς του Ερντογάν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Tουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στην Ουκρανία σχεδιάζοντας μια νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για να προωθήσει τους δικούς της στόχους, φραγμό στους οποίους ορθώνουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές και οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις του Άσαντ, εκτιμούν αναλυτές.

Το κλίμα στη βόρεια Συρία είναι τεταμένο καθώς σπάνια περνά μέρα το τελευταίο διάστημα χωρίς ανταλλαγή πυρών μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των τουρκικών δυνάμεων και των υποστηριζόμενων από την Άγκυρα Σύριων αντιπολιτευόμενων μαχητών.

Αλλά μια μεγάλης κλίμακας εισβολή απειλεί να διαταράξει τις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία και να προκαλέσει νέο κύμα εσωτερικών εκτοπισμών σε μια χώρα, όπου η απειλή του ISIS δεν έχει πλήρως εξολοθρευτεί.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε προ ημερών τα σχέδια της Τουρκίας για εκκαθάριση περιοχών της βόρειας Συρίας από τις συμμάχους των ΗΠΑ κουρδικές πολιτοφυλακές με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας 30 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων.

Με τις τρεις προηγούμενες εισβολές στη Συρία η Τουρκία ελέγχει ήδη ένα μεγάλο κομμάτι, που περιλαμβάνει τις πόλεις Αφρίν, Τελ Αμπιάντ και Τζαραμπλούς και σχεδιάζει να χτίσει χιλιάδες κατοικίες για την «εθελοντική επιστροφή» ενός από τα 3,7 εκατ. Σύρων προσφύγων, που φιλοξενεί.

Ο Ερντογάν είπε προχθές (Τετάρτη) ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκοπεύουν να καταλάβουν νέες περιοχές, μεταξύ άλλων τις πόλεις Τελ Ριφάατ, Μανμπίτζ ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως επιχειρήσουν να εισβάλουν και στο Κομπάνι, όποι οι Αμερικανοί και οι Κούρδοι μαχητές είχαν ενώσει για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του ISIS.

Γιατί ετοιμάζει τώρα νέα εισβολή στη Συρία ο Ερντογάν

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θεωρεί πώς η συγκυρία, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό μέτωπο είναι ευνοϊκή για μια νέα εισβολή στη Συρία, καθώς η Ρωσία είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί χρειάζονται την Τουρκία, προκειμένου να άρει τις ενστάσεις της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Βλέπουν μια ευκαιρία για να αποσπάσουν παραχωρήσεις από τη Δύση», σημειώνει ο Άαρον Στάιν του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια στην Washington Post.

Από την πλευρά του ο πρώην διπλωμάτης της Τουρκίας και νυν αναλυτής του Carnegie Europe, Σινάν Ουλγκέν, λέει στο Newsweek ότι με τις ΗΠΑ να χρειάζονται την Τουρκία για να διατηρηθεί αρραγές το μέτωπο του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αντίδραση της Ουάσιγκτον στη σχεδιαζόμενη τουρκική εισβολή στη Συρία πιθανώς θα είναι μετριασμένη.

«Οι υπολογισμοί πιθανώς στην Άγκυρα είναι ότι η Δύση χρειάζεται την Τουρκία για τη διεύρυνση στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου, σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, θα ασκηθεί λιγότερη κριτική στην επιχείρηση στη Συρία».

Με την Τουρκία να συνεχίζει την προσπάθεια τήρησης ισορροπιών στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ο Ουλγκέν εκτιμά ότι ο Ερντογάν διαβλέπει μια ευκαιρία να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Μόσχας για τους στόχους του στη Συρία. «Υπολογίζουν στην Άγκυρα ότι η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί σφοδρά σε μια τέτοια επέμβαση επειδή τώρα χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία ως διπλωματικό εταίρο για την Ουκρανία», λέει.

Μια εισβολή στη Συρία, εκτιμούν οι αναλυτές, θα ωφελήσει επίσης τον Ερντογάν στο εσωτερικό μέτωπο με τη συσπείρωση των εθνικιστών ψηφοφόρων σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη κι η οικονομία κλυδωνίζεται κι ενώ η Τουρκία ετοιμάζεται για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές σε ένα χρόνο.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση