HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο

Ο Πούτιν πρέπει να χάσει και μάλιστα στρατηγικά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τις μάχες επί μήνες «κι εμείς δεν επιτρέπεται να πούμε ότι δεν μπορούμε και δεν θέλουμε πια».

Η κυρία Μπέρμποκ επέλεξε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση «πρέπει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο;», σε αντιδιαστολή με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επιλέγει συνήθως διαφορετικές διατυπώσεις και δέχεται για αυτό κριτική από την αντιπολίτευση και από μερίδα των ΜΜΕ.

«Ο Πούτιν δεν επιτρέπεται να κερδίσει και δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», είπε και πάλι ο κ. Σολτς χθες από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

 «Η Ουκρανία δεν πρέπει να χάσει»

Η υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε ωστόσο τον καγκελάριο: «Λέω ότι αυτό που λέει ο καγκελάριος ισχύει. Ασφαλώς και δεν πρέπει η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο – αντιθέτως, πρέπει να τον χάσει στρατηγικά. Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Θέλει να διαταράξει την ειρήνη στην Ουκρανία, για αυτό και η Ουκρανία δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να χάσει», δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Η Αναλένα Μπέρμποκ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο «για όσο χρειαστεί» και αναφέρθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση του καγκελάριου για την αποστολή σύγχρονου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας και ραντάρ στην Ουκρανία.

Ικανοποιημένος ο ουκρανός πρέσβης

Οι ανακοινώσεις ικανοποίησαν όμως και τον συνήθως επικριτικό πρέσβη της Ουκρανίας στο Βερολίνο ‘Αντριζ Μέλνικ, ο οποίος χαιρέτισε τις γερμανικές αποφάσεις. «Επιτέλους μπορούμε να πούμε στον καγκελάριο Σολτς από καρδιάς, ευχαριστούμε!», δήλωσε ο κ. Μέλνικ στην Wirtschaftswoche  και έκανε λόγο για σημείο καμπής για τη χώρα του. «Ελπίζουμε και σε περαιτέρω σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Γερμανία», πρόσθεσε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα τεθωρακισμένα Marder και Leopard 1. «Περιμένουμε σύντομα το πράσινο φως από την κυβέρνηση», είπε σχετικά και σχολίασε ότι η τελευταία παράδοση γερμανικών όπλων στη Γερμανία έγινε στις 3 Μαΐου.

In.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση