HomeΚΡΗΤΗΟ Δρόμος Ιστορικών Καφέ πιστοποιήθηκε επίσημα ως Πολιτιστική Διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ πιστοποιήθηκε επίσημα ως Πολιτιστική Διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Tην Τετάρτη 1η Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Tην Τετάρτη 1η Ιουνίου 2022 με ηλεκτρονική επιστολή του ο Eκτελεστικός Γραμματέας της Mερικής Διευρυμένης συμφωνίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Stefano Dominioni, ανακοίνωσε την επίσημη πιστοποίηση του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ».

Ετσι, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο μια μακρά διαδικασία που ξεκίνησε από το 2014, με την ίδρυση του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ» (τότε EHICA) και κορυφώθηκε τα τελευταία 2 χρόνια με τη δημιουργία του σχετικού φακέλου προς πιστοποίηση και την παρουσίαση της Διαδρομής στο Λουξεμβούργο, την 5η Μαΐου 2022 .

Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Βασίλης Σταθάκης, μετά την ανακοίνωση της πιστοποίησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε πως: «η πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν μια δικαίωση για τη δουλειά και τις προσπάθειες χρόνων. Είναι η πρώτη Πολιτιστική Διαδρομή που πιστοποιείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης με αφετηρία την Κρήτη, το νησί όπου κατέληξε η μυθολογική Ευρώπη, το νησί απ΄όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ αποτελεί μια καινοτόμα θεματική διαδρομή που δυνητικά μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Και φέρνει στο προσκήνιο τα Ιστορικά Καφέ, λίκνα πολιτισμού, φορείς άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, θεματοφύλακες της ιστορίας, ως χώρους καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και πολιτικής όσμωσης διεθνώς, στους οποίους «κυλά» η καθημερινή ζωή διαμορφώνοντας παράλληλα τον χαρακτήρα της Ευρώπης, του Κόσμου. Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία, δεσμεύομαι προσωπικά για τη δυναμική εξέλιξη του HCR».

Η πιστοποίηση στην ουσία επικυρώνει και ενισχύει την προσπάθεια για την ανάδειξη και προάσπιση των Ιστορικών Καφέ ως βασικών φορέων στη διαμόρφωση της Ιστορίας διεθνώς, φορέων που ενισχύουν παράλληλα την άυλη & υλική διεθνή πολιτιστική κληρονομιά.

Η συγκεκριμένη επιτυχία, αποτελεί εγγύηση αριστείας, δίνει στον HCR μια νέα δυναμική για να πετύχει όχι μόνον τον κύριο στόχο, την θεματική ενοποίηση των Ιστορικών Καφέ στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και τον απώτερο στόχο την προσέγγιση των λαών της ευρύτερης περιοχής και την ανάδειξη των κοινών προβλημάτων και της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα και από τις τοπικές διαφοροποιήσεις.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δρόμου Ιστορικών Καφέ προς πιστοποίηση, που έγινε ενώπιον των 35 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Λουξεμβούργο, από τον Γιώργο Λοβέρδο, Route Manager του Δρόμου Ιστορικών Καφέ και τη Μαρία Μυστακίδου, Communication & Press Officer. Παρών στη διαδικασία παρουσίασης της υποψηφιότητας για την πιστοποίηση στο Λουξεμβούργο ήταν και ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δρομου Ιστορικών Καφέ, Βασίλης Σταθάκης.

H πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί εγγύηση πως ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ διασφαλίζει απόλυτα τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ παράλληλα προσεγγίζει πόλεις, περιοχές, λαούς και ανθρώπους μέσα από τον διάλογο, το κοινό παρελθόν αλλά και τη δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση