HomeHL-WorldΟργή στη Ρωσία για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας: «Ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ»

Οργή στη Ρωσία για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας: «Ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η Μόσχα προχώρησε στην πρώτη της αντίδραση.

Οργισμένη, η Ρωσία έκανε λόγο για μια πολύ αρνητική εξέλιξη, αναφερόμενη στην απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με το σύστημα HIMARS. Η κίνηση αυτή, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ρίαμπκοβ, αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Μόσχας και του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι αποστολές όπλων από άλλες χώρες στην Ουκρανία αποτελούν «νόμιμο στόχο» για τις ρωσικές δυνάμεις, όμως τώρα κλιμακώνει τις δηλώσεις της αναφερόμενη σε «απευθείας» στρατιωτική σύγκρουση.

Νωρίτερα, δήλώση του Αμερικανού πρόεδρου, η οποία είχε απορρίψει το ενδεχόμενο αποστολής οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, είχε καλωσοριστεί από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που μίλησε για μια «ορθολογική» απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία ενισχύουν τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία, λέει η Μόσχα

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο RIA Novosti.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων.

Τα οπλικά αυτά συστήματα έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων. Δεν πρόκειται για συστήματα πολύ μεγάλου βεληνεκούς, εκατοντάδων χιλιομέτρων, αλλά η κίνηση συνιστά σημαντική αναβάθμιση των ουκρανικών αμυντικών ικανοτήτων.

Η προμήθεια αυτών των οπλικών συστημάτων εντάσσεται στο νέο αμερικανικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν σήμερα.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες «να διεξαγάγουν τον πόλεμο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό για να οδηγήσουν….σε μία «στρατηγική ήττα» την Ρωσία», πράγμα που θεωρεί «πρωτοφανές και επικίνδυνο».

Ουκρανία: Τζο Μπάιντεν και Ζελένσκι απορρίπτουν τους ισχυρισμούς περί επικείμενης ουκρανικής επίθεσης στη Ρωσία

Ο Τζο Μπάιντεν, πάντως, από τη μεριά του, απορρίπτει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, τονίζοντας ότι «Όσο κι αν διαφωνώ με τον κ. Πούτιν… οι ΗΠΑ δεν θα επιχειρήσουν να τον αφαιρέσουν από την εξουσία. Όσο οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί μας δεν δέχονται επίθεση, δεν θα λάβουμε μέρος άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επίσης, σε άρθρο του στους NYT, πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να επιμηκύνει τη σύγκρουση για να πλήξει τη Ρωσία. Σχετικά με τα οπλικά συστήματα HIMARS, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι δεν θα ενθαρρύνει την Ουκρανία να χτυπήσει εδάφη εκτός της περιοχής της, ήτοι ρωσικά.

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία».

Σε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, ο Ουκρανός ηγέτης επέμεινε ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς.

«Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν εκείνοι με εμάς», είπε ο Ζελένσκι.

Γερμανία: Ο Σολτς στέλνει το σύστημα αεράμυνας IRIS-T στην Ουκρανία

Επίσης, ανακοινώθηκε πως η Γερμανία θα αποστείλει στην Ουκρανία το σύστημα αεράμυνας IRIS-T, όπως δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έπειτα από τις εκκλήσεις του Κιέβου, καθώς και των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης, για αύξηση της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία. Ο καγκελάριος επανέλαβε ότι οι εκτοξευτές πυραύλων δεν θα μπορέσουν να στοχεύσουν ρωσικό έδαφος.

Οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν γυμνάσια -Με 1.000 στρατιώτες και βαλλιστικούς πυραύλους

Στο πλαίσιο αυτών των εξελίξεων και αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, η Ρωσία είπε ότι διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις με τις πυρηνικές δυνάμεις της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, που επικαλείται το υπουργείο Άμυνας, οι πυρηνικές δυνάμεις του στρατού του Ρωσίας άρχισαν να διεξάγουν γυμνάσια στην επαρχία Ιβάναβα, βορειοανατολικά της Μόσχας.

Περίπου 1.000 στρατιωτικοί συμμετέχουν στα εντατικά γυμνάσια με πάνω από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων εκτοξευτήρων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBMs) τύπου Γιαρς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν υπήρξε κάποια αναφορά στην αποστολή των οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ στη σχετική ανακοίνωση.

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση