HomeHL-EconomyΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η έκρηξη τιμών οδηγεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ: Η έκρηξη τιμών οδηγεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Τι δείχνει η έκθεση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των βασικών τροφίμων που πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά καταγραφεί η Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε σήμερα.

Οι τιμές των ειδών διατροφής τον Απρίλιο εμφανίζουν «ανησυχητική αύξηση» σε διψήφια ποσοστά, ενώ δαπάνες για στέγαση ξεπέρασαν το 35%.

Οι δαπάνες για στέγαση εμφανίζουν ραγδαία ανοδική τάση αγγίζοντας τον Μάρτιο του 2022 το 30% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021, όταν τον Φεβρουάριο η αντίστοιχη ετήσια αύξηση ήταν της τάξης του 25,4% Τον Απρίλιο η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη ξεπερνώντας το 35%.

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών. Ο σχετικός δείκτης τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 10,9% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021 με την αύξηση να προέρχεται κυρίως στο έλαια 22%, κρέας 14,1%, τα λαχανικά 13,8%, τα γαλακτοκομικά 11,7% ενώ σε επιμέρους κατηγορίες όπως τα πουλερικά και το ελαιόλαδο η αύξηση ξεπερνά το 20%.

Τον Απρίλιο η Ελλάδα είχε την ακριβότερη τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με 248,35 ευρώ ανά MWh ελαφρώς υψηλότερη από αυτή της Ιταλίας (247,19 ευρώ ανά MWh) και της Μάλτας (239,57 ευρώ ανά MWh), ενώ μεγάλη είναι η διαφορά σε σχέση με την τιμή σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Για παράδειγμα, στην Ισπανία η τιμή του ρεύματος ήταν 191,69 ευρώ ανά MWh και στην Πορτογαλία 192,2 ευρώ ανά MWh.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε να περάσει στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η διαπραγμάτευση για τον κατώτατο μισθό. Όπως είπε η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού αντισταθείτε μόνο εν μέρει τις επιπτώσεις της ακρίβειας αν λάβουμε υπόψη ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών έφτασε τον Απρίλιο στο 18%.

Σημειώνοντας ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών ειδικά εκείνων που βρίσκονται από τη μέση και κάτω της κοινωνικής πυραμίδας και έχουν υψηλή ροπή δαπάνης για τρόφιμα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και σοβαρής υλικής αποστέρησης.

Real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση