HomeHL-WorldΟ Πούτιν απειλεί με επισιτιστική κρίση όσο η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απειλεί με επισιτιστική κρίση όσο η Δύση δίνει όπλα στην Ουκρανία

Μακρόν και Σολτς Ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση παύση πυρός από τη Ρωσία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε στην προειδοποίηση ότι η συνέχιση των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία από τη Δύση οδηγεί σε επιδείνωση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για «επικίνδυνο χαρακτήρα» των παραδόσεων δυτικών όπλων στην Ουκρανία και προειδοποίησε για περαιτέρω «αποσταθεροποίηση» και «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τον επικίνδυνο χαρακτήρα (του γεγονότος) ότι η Ουκρανία συνεχίζει να κατακλύζεται από δυτικά όπλα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της κατάστασης και επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης», όπως γνωστοποίησε το Κρεμλίνο.

Μακρόν και Σολτς Ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση παύση πυρός από τη Ρωσία

Υπενθυμίζεται ότι, οι Εμ. Μακρόν Όλ. Σολτς και Βλ. Πούτιν είχαν το Σάββατο (28/5) τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία -σύμφωνα με το Ελιζέ- έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου και του Γερμανού καγκελάριου.

Όπως έγινε γνωστό, η γαλλογερμανική πλευρά υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επανέλαβαν, επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ακόμη, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν την απελευθέρωση των 2.500 συλληφθέντων στο Αζοφστάλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος Μακρόν και ο καγκελάριος Σολτς επισήμαναν στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης θάλασσας και να αποφευχθεί μία παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση το μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα επιτρέψει την ακίνδυνη πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού. Προς τον σκοπό αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς ζήτησαν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο επίπεδο του ΟΗΕ.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση